Összedőlt épületek és megrongálódott utak az Egyesült Államokban egy természeti katasztrófa után
Fotó: Shutterstock

Magyarország éves jövedelmét vitte el a rossz idő az USA-ban

2021-ben az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófák óriási pusztítást végeztek az Egyesült Államokban. Több száz ember vesztette életét, egész közösségek tűntek el a térképről, az anyagi károk összege pedig közelíti Magyarország éves GDP-jét.Megdöbbentő adatok

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése szerint tavaly összesen 20, egyenként több milliárd dolláros károkozással járó természeti csapás sújtotta az Egyesült Államokat.

A 20 katasztrófa 688 emberéletet követelt, a teljes anyagi veszteséget 145 milliárd dollárra, azaz nagyjából 45 675 milliárd forintra becsülik. Összehasonlításképp Magyarország GDP-je 2020-ban 155 milliárd dollár volt.

Az említett 145 milliárd dollárból 75 milliárd az Ida hurrikánra vezethető vissza.

Decemberben rekord meleget mértek az USA kontinentális államaiban, a tudósok figyelmeztettek, hogy a globális hőmérséklet emelkedés miatt a jelenleginél is szélsőségesebb időjárási viszonyokra lehet számítani a közeli és a távoli jövőben is.

Egyre rosszabb a helyzet

Éves viszonylatban a kontinentális államok átlaghőmérséklete 12,5 Celsius-fok (54,5 Fahrenheit) volt. Ez azt jelenti, hogy a NOAA 127 évet felölelő adatai alapján a tavaly az USA negyedik legmelegebb esztendője volt. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a hat legforróbb évet 2012. és 2021. között regisztrálták.

2021. legsúlyosabb egyesült államokbeli katasztrófái az alábbiak voltak:

  • Pusztító téli vihar, hideghullám Texasban
  • Erdőtűz, amely Arizona, Kalifornia, Colorado, Idaho, Montana, Oregon és Washington állam területeire is kiterjedt
  • Hónapokig tartó aszály és hőhullám az USA nyugati részén
  • Árvizek Kaliforniában és Louisianában
  • Három tömeges tornádókitörés, amelyek közül az egyik szokatlan módon decemberben történt (a tornádószezon általában tavasztól nyárig tart)
  • Továbbá négy trópusi ciklon is elérte az országot: az Elsa, a Fred, az Ida és a Nicholas

Viszonyításképp: 2020-ban 22 hasonló eseményt regisztráltak, amelyek 102 milliárd dollárnyi kárral jártak. Az elmúlt öt év természeti katasztrófái összesen 742 milliárd dollárnyi kárt okoztak. Ez átlagosan évi 148 milliárd dollárnak felel meg.

Ne hagyd ki!