One world felirat a Föld bolygón egy klímaváltozás elleni tüntetésen
Fotó: Unsplash

Klímaváltozás-tagadó vagy? A YouTube-tól ne számíts pénzre

A YouTube hirdetői nem szeretik, ha olyan videók előtt jelenik meg a reklámjuk, amelyekben a tartalomgyártók megkérdőjelezik a klímaváltozást. A vállalat lépett.Tisztogatás

A Google őszi nagytakarítást végez a háza táján. Múlt héten a vakcinaellenes YouTube csatornák elől zárta el a pénzcsapot, most pedig a klímaváltozás-tagadók inthetnek búcsút a hirdetésekből származó bevételeiknek. A Google a hivatalos honlapján jelentette be a sokakat érintő szigorítást, amelyet az alábbiakkal indokolt:

Egyre több hirdetőpartnerünk fejezte ki aggodalmát, hogy a reklámjaik olyan videóknál jelentek meg, amelyek a klímaváltozással kapcsolatos pontatlan információkat terjesztettek. A hirdetők egész egyszerűen nem akarják, hogy ilyen tartalmak mellett jelenjenek meg a reklámjaik.

-olvasható a Google közleményében.

Ki gondolta volna, hogy a keresőóriás partnerei nem szeretik, ha a profin összeállított hirdetéseikkel konteós videók előtt, alatt és után bombázzák a nézőket? A Google új szabályrendszere mérsékelheti ezt a problémát, de egyelőre úgy tűnik, teljes tilalom nem várható a témával kapcsolatban.

Tudományos szabadság

Az új irányelv szerint a YouTube alkotói nem kereshetnek pénzt olyan tartalmakkal, amelyek ellentmondanak az „éghajlatváltozás valódiságával és következményeivel kapcsolatos, jól megalapozott tudományos konszenzusnak".

Ide tartoznak azok a tartalmak, amelyek szerint az egész klímaváltozás egy nagy kamu, illetve amelyek tagadják az egyre nyilvánvalóbb bizonyítékokat a bolygó folyamatos melegedéséről. Azok sem számíthatnak bevételekre, akik azt terjesztik, hogy az emberek és az üvegházhatású gázok kibocsátása nem befolyásolja a Föld éghajlatát.

Hangsúlyozzuk, a szólásszabadság marad, továbbra is mindenki népszerűsítheti az összeesküvés-elméleteit, viszont ezek után már csak hobbi szinten, juttatások nélkül.

A változás jövő hónapban lép érvénybe, algoritmusok és hús-vér moderátorok fogják ellenőrizni. Egyelőre csak a vakcinákkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos konspirációs teóriákat korlátozza a YouTube.

Ne hagyd ki!