Jeff Bezoss mosolyog, miután helyre tette a kritikusokat
Fotó: Shutterstock

Jeff Bezos egyetlen mondattal tette helyre a bírálóit

Korunk egyik meghatározó űrbárója köztudottan rengeteg pénzt invesztál az űrturisztikai szektorba. Sokan úgy vélik, inkább a Föld megmentésére kellene koncentrálnia. Jeff Bezos rámutatott, a valóság közel sem ennyire fekete és fehér.


Minden összefügg

Jeff Bezos-tól az Ignatius Forumon megkérdezték, mit üzenne azoknak az embereknek, akik szerint az űrturizmus helyett inkább a klímavédelemmel kellene foglalkoznia. Az alábbiakat válaszolta:

Sokan nem ismerik fel a helyzet kettősségét, mind a két területet támogatni kell, ugyanis a két dolog szorosan összefügg egymással. A valóság az, hogy több pénzt költök a Bezos Earth Fund-ra, mint az űrkutatásra.

Bezos elismerte, hogy rengeteg dolgot kell még megvalósítani a Földön, de annak érdekében, hogy civilizációként is fejlődjünk, az embereknek más bolygókon is keresniük kell az erőforrásokat.

Bezos 2020-ban indította el az Earth Fund alapot azzal a céllal, hogy összesen 10 milliárd dollárral, azaz nagyjából 3 100 milliárddal forinttal támogassa azokat a tudósokat, aktivistákat és szervezeteket, akik és amelyek aktívan küzdenek a klímaváltozás ellen. Az üzletember az alapon keresztül eddig 947 millió dollárt adományozott, tervei szerin 2030-ig a maradék kilencmilliárd dollárt is mozgósítja.

Milliárdos, filantróp, filmsztár

Jeff Bezos azóta, hogy júliusban visszalépett az Amazon vezérigazgatói posztjától egyre több időt szentel a „hobbijaira", azaz a Blue Origin űrvállalatra, a Bezos Earth Fundra, és a 2013-ban felvásárolt The Washington Post újságra.

Nemrég az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) is felszólalt, ahol ígéretet tett arra, hogy hamarosan további kétmilliárd dollárt különít el a természet helyreállítására és az élelmezési folyamatok átalakítására. Továbbá egyre több időt tölt a Blue Origin igazgatásával.

Az űrutazás iránti érdeklődése egészen gyerekkoráig visszavezethető. Az érettségit követő beszédében azt mondta diáktársainak, hogy űrszállodákat, vidámparkokat, jachtokat és kolóniákat szeretne építeni két-három millió ember számára, akik a Föld körül keringve tengetnék mindennapjaikat. Beszédét a Star Trek szállóigéjével zárta:

Az Űr a legvégső határ. Ott találkozunk.

Érdekességképp megjegyezzük, hogy Bezos 2016-ban szerepet kapott a Star Trek: Mindenen túl című mozifilmben, amelyben egy földönkívüli lényt alakított:

Ne hagyd ki!