MacKenzie Scott a világ egyik legbőkezűbb adományozója, de sok a kritikusa
Fotó: Larm Rmah on Unsplash

Ha dollármilliárdokat oszthatnál szét, bírnád, ha beleszólnának, kinek adod?

MacKenzie Scott összesen 2,7 milliárd dollárt adományozott 286 rászoruló szervezetnek. Ezzel már nagyjából 8,5 milliárd dollárt osztott szét a vagyonából karitatív célokra- írja a Bloomberg.


MacKenzie Scott a világ egyik leggazdagabb embere. A vagyona jelenleg 60 milliárd dollár körül mozog, amihez társul egy 4 százalékos részesedés az Amazonból. Az üzletasszony, miután elvált Jeff Bezos-tól, nagyszabású adományozásokba kezdett. MacKenzie Scott nemrég arról értekezett az egyik posztjában, hogy szerinte nagyon nincs rendben, hogy a világ vagyonának jelentős része egy maroknyi ember kezében van. A célja az, hogy minél több rászorulónak és vállalkozó szellemű embernek segítsen, ezzel jobbá téve a világot.

Bőkezű filantróp

Bár pontos adatot erről nem lehet tudni, a Bloomberg szerint tavaly valószínűleg MacKenzie rekordot döntött a bőkezűségével. Sokan méltatták az üzletasszony módszereit, amelyek gyorsak és hatékonyak. Ráadásul kisebb szervezeteket is támogat, amelyeket a nagy adományozók általában figyelmen kívül hagynak. Emellett nagyon sokszínű a támogatott szervezetek tevékenységi köre. Gyermeksegélyektől kezdve színházi társulatokon át egészen az újságokig, szinte minden terület megtalálható a „portfóliójában".

Erik Stegman nagyra méltatta az üzletasszonyt. Az ő szervezete sem maradt adomány nélkül. A bennszülött indiánokkal foglalkozó non-profit szervezet vezetője elmondta, hogy MacKenzie lényegében adott neki egy busás összeget, amit arra költ, amire akar. Magyarul az üzletasszony nem ellenőrzi, mire használják az adományait. Ezzel a döntés hatalmát a szervezetek kezében hagyja. Sokan dicsérték emiatt, mondván, hogy a saját önös érdekeivel nem befolyásolja a szervezetek működését, tényleg csak anyagilag támogatja azokat. A legtöbb esetben nem lehet tudni, mely szervezet mennyi pénzt kapott, de az alábbiak már kiderültek:

  • a Children's Defense Fund gyermekvédelmi egyesület 20 millió,
  • a Harlem-i Táncszínház 10 millió,
  • a Guadalupe Kulturális Művészeti Központ pedig 1 millió dollárhoz jutott.

De ez csak néhány a sok közül.

Jó tett helyében jót és jó sok kritikust várj

Maribel Morey, a filantrópia történésze és a Miami Társadalomtudományi Intézet ügyvezető igazgatója nemtetszését fejezte ki MacKenzie bőkezűségével kapcsolatban. A szakember szerint kívülről nagyon úgy néz ki, hogy az üzletasszony teljesen véletlenszerűen választja ki, hogy melyik szervezetet támogatja. Ráadásul az adományok nagyságában sincs túl sok logika. Szerinte az embereknek joguk van tudni, hogyan zajlik az adományozás, illetve miért támogat egyes szervezeteket, míg másokat nem?

A válás óta Jeff Bezos is egyre többet fordít jótékony célokra a vagyonából. Tavaly például bejelentette, hogy 10 milliárd dollárral fogja támogatni a klímaváltozás elleni küzdelmet, amiből 791 millió dollárt már mozgósított is.

Ne hagyd ki!