Jeff Bezos öltönyben mosolyog, miután bejelentette, irdatlan összeget szentel a klímavédelemre
Fotó: Shutterstock

Az űrbáró irdatlan összeget ad klímavédelemre

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) tartott beszédében ígérete tett arra, hogy kétmilliárd dollárt, átszámítva nagyjából 620 milliárd forintot különít el a természet helyreállítására és az élelmezési folyamatok átalakítására.


Egy emberként

Az üzletemberről köztudott, hogy nemcsak az űrturizmust, hanem a természet megóvását is szívügyének tekinti. Néhány hónappal ezelőtt bejelentette, hogy a saját nevével fémjelzett Bezos Earth Fund jótékonysági szervezeten keresztül a következő tíz évben 10 milliárd dollárral támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ennek részeként szeptemberben elkülönített egy egymilliárd dolláros alapot, amelyet most további kétmilliárd dollárral bővített.

Együtt ez a hárommilliárd dollár egy új természetvédelmi programot teremt a Bezos Earth Fund számára, amely egyszerre összpontosít a megőrzésre, a helyreállításra és az élelmiszeripari folyamatok átalakítására

-mondta Bezos a klímacsúcson.

Űr-úr

A híres üzletember természetesen az űrbéli kalandjait sem hagyta ki beszédéből:

A természet gyönyörű, de egyben nagyon törékeny is. Ez júliusban tudatosult bennem, amikor a Blue Origin-nel ellátogattam az űrbe. Korábban azt mondták nekem, hogy teljesen megváltozik az ember világról alkotott képe, ha az űrből is megcsodálhatja a Földet, de arra nem voltam felkészülve, hogy valójában mekkora igazságot tartalmaz ez a kijelentés.

Ezek után kifejtette, hogy a világ növényei évente 11 milliárd tonna szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, viszont ahogy pusztítjuk a természetet, úgy elkaszáljuk ezeket a folyamatokat. Figyelmeztetett, hogy a Föld számos pontján a szén-dioxid elnyelő területek szén-dioxid termelő területekké alakultak át, és ha így folytatjuk, akkor az egész emberiség veszélybe kerül.

Jeff Bezos-t hangzatos kijelentései és követendő cselekedetei ellenére meglehetősen sokan kritizálják. Egyesek úgy vélik, hogy az űrturizmus népszerűségének növekedésével egy olyan üzletág van kialakulóban, ami jelentősen károsíthatja bolygónk környezetét, ehhez pedig a Blue Orgin is nagyban hozzá fog járulni. Az sem vet túl jó fényt az üzletemberre, hogy magángépével érkezett a klímavédelmi csúcstalálkozóra, hogy a klímavédelem fontosságáról beszéljen.

Nagy lépés a Földnek

Annyi biztos, hogy a világ döntéshozóinak jelentős része egyetért Bezos-al, ugyanis a COP26 keretein belül száznál is több ország részvételével megállapodás született a világ erdőségeinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról. A 105 ország képviselői által aláírt egyezmény célként tűzi ki, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát. Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához.

Ne hagyd ki!