Megmenekülhetnek az esőerdők a kivágástól
Fotó: Shutterstock

Az erdők fellélegezhetnek, megvan az ENSZ klímacsúcs első átfogó egyezsége

Száznál több ország részvételével megállapodás született az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) a világ erdőségeinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról.


9 év a döntés végrehajtására

A megállapodás - amelyet 105 ország képviselői írtak alá - célként tűzi ki, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát. Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. Az egyezményhez csatlakozó országok listáján szerepel mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína. Az Európai Unió nevében aláírta az egyezményt az Európai Bizottság is.

A nagyvállalatok is beszállnak

A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához. Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást hivatalosan bejelentő keddi felszólalásában úgy fogalmazott: véget kell vetni annak a felfogásnak, amely szerint az emberiség feladata a természet leigázása.

Az erdőirtás 2020-ban indult be igazán. Egyes jelentések szerint 12 százalékkal növekedett a pusztítás mértéke, ami azt jelenti, hogy 10 millió hektárral több erdő tűnt el, mint 2019-ben. Ez nagyjából Svájc területének felel meg.
Az idén létrehozott LEAF koalíció (Lowering Emissions by Accelerating Forest finance, magyarul az emisszió csökkentése az erdőgazdálkodás fejlesztésével, a LEAF rövidítés pedig az angol falevél szóra hajaz). a klímavédelem mellett 2050-re az egész világon le akarja nullázni a károsanyag-kibocsátást.


Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!