Fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek füstje szennyezi a levegőt a városban
Fotó: Shutterstock

Álszent kormányok?  Egy raptor rántotta le róluk a leplet

Az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a megújuló, tiszta energiaforrások melletti lobbizás ellenére a világ kormányai évente több százmilliárd dollárt költenek az adófizetők pénzéből a fosszilis tüzelőanyagok használatának támogatására.


Hipokrita lobbizás?

Achim Steiner az ENSZ „Ne a kipusztulást válaszd" elnevezésű új kampányának elindítása apropóján beszélt félelmeiről és a meglehetősen aggasztó adatokról. Friss felmérések szerint a Föld államai évente összesen körülbelül 423 milliárd dollárt, azaz nagyjából 131 130 milliárd forintot költenek a környezetszennyező energiaforrások széleskörű felhasználásának finanszírozására. Ez szöges ellentétben van egyebek között a Párizsi Megállapodással, amelyben bolygónk vezetői fogadalmat tettek a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére, a zöld technológiákra való áttérésre, és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Achim Steiner nagyon aggódik az emberiség jövője miatt, ugyanis történelmi fordulóponthoz érkeztünk, hiszen minden eszközünk megvan az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, de a vezetők ennek ellenére nem hozzák meg a szükséges döntéseket.

Ősi figyelmeztetés

Az ENSZ a napokban egy igen különleges aktivistával gazdagodott: egy dinoszaurusszal. A „Ne a kipusztulást válaszd" kampányvideójában egy raptor a színész Jack Black hangján szólalt fel az államvezetések politikája ellen. Kifejtette, hogy a kipusztulás bizony meglehetősen rossz dolog, de ők legalább ráfoghatták egy aszteroidára a dolgot, mi viszont csak magunknak köszönhetjük, hogy szépen lassan felforraljuk a bolygót. Ezután viccelődött, hogy ők nem költöttek ezermilliárdokat aszteroidák támogatására ellenben a fosszilis tüzelőanyagok mellett lobbizó emberekkel.

Belecsempésztünk egy kis humort és egy kis kalandot, de valójában egy létfontosságú üzenetet közvetít a közönségnek. Célja, hogy felkeltse a fiatalok és az idősek figyelmét, illetve azokét, akik azt hiszik, hogy semmi közük nincs az egészhez, mégis részesei annak a fosszilis tüzelőanyag-gazdaságnak, amely egy olyan mérföldkő irányába sodor minket, ahonnan már nincs visszaút

-mondta Steiner a videóval kapcsolatban.

Unokáink leborulnak

Steiner arról is beszélt, hogy a kormányok jellemzően a szegényebb emberek gazdasági helyzetével indokolják döntéseiket, de az olcsóbb és egyben környezetszennyező energiaforrások valójában a gazdagoknak kedveznek, akik arányaiban sokkal több energiát használnak. Kutatások szerint, ha így haladunk tovább, akkor 2030-ra a Föld teljes kibocsátása a duplája lesz annak, ami 1,5 Celsius-fok alatt tarthatná a globális felmelegedést.

A közgazdászok jelentős része egyetért abban, hogy ha a hagyományos energiaforrások árai tükröznék a fosszilis tüzelőanyag gazdasági felhasználásának valós költségeit, akkor valószínűleg a termelők és a fogyasztók is villámgyorsan elfordulnának a szektortól

-vázolta fel Steiner az egyik lehetséges megoldást.

Ahogy fogalmazott, az a legszomorúbb, hogy a gyermekeinknek, unokáinknak már nem lesz meg a választási lehetőségük sem, ha elérjük a kritikus pontot. Amint ez megtörténik, 100-200 éves intervallumokban kell majd gondolkodni a helyreállítási folyamatokról.

Ne hagyd ki!