Jeff Bezos mosolyogva nézi új szuperjachtját szürke öltönyben
Fotó: Shutterstock

145 éves hidat kell megbontani Jeff Bezos szuperjachtja miatt

A rotterdami hídépítők 1877-ben valószínűleg még nem sejtették, hogy 2022-ben egy 40 méter magas monstrumot akarnak majd átszuszakolni az építmény alatt.

Milliárdos játékszer

A holland Rijnmond hírportál beszámolója szerint hamarosan elkészül a világ egyik legdrágább és legnagyobb szuperjachtja, az Y721. A hajómonstrumot Jeff Bezos rendelte meg az Oceanco jachtépítő vállalattól, amely nagyjából 500 millió dollárért, átszámítva közel 158 milliárd forintért vállalata el a megbízást.

Bármennyire is meglepő, Bezos előbb-utóbb igénybe szeretné venni a szuperjachtot, ehhez azonban először el kell juttatni a hajót az Északi-tengerig, hogy a milliárdos utána kénye-kedve szerint szelhesse a hullámokat. A nyílt vizekre csak egy út vezet, amely során át kell kelni a rotterdami Koningshaven híd alatt. Ezzel csak egy probléma van: a hajó árbocai 40 méter magasak, így nem férnek át a híd alatt.

Van az a pénz

A szakemberek hamar előálltak a „legjobb” megoldással: ideiglenesen át kell építeni, meg kell bontani a hidat, egészen pontosan a De Hef nevű részét. A helyi lakosok egyáltalán nem örülnek a hajógyár tervének, az acélhíd ugyanis nagy múltra tekint vissza, napjainkban nemzeti műemléknek számít Hollandiában. A 145 éves története során többször is restaurálták, utoljára 2017-ben, amikor a városvezetés ígéretet tett arra, hogy soha többé nem bontják meg a Koningshaven szerkezetét.

A helyi önkormányzat áldását adta a De Hef ideiglenes átépítésére, azzal a feltétellel, ha a költségeket az Oceanco állja, amely vélhetően Bezosra fogja terhelni az összeget.

Az illetékes döntéshozók álláspontja szerint nem indokolt, hogy máshol fejezzék be a hajó építését, ráadásul a projekt gazdasági szempontból rendkívül fontos Rotterdamnak, amelyet Európa tengeri fővárosaként is emlegetnek.

A híd szerkezetét előreláthatólag idén nyáron fogják megbontani.


Ne hagyd ki!