Mit csinált a Meki, amiért akár 600 milliárd forintra is büntethetik?

Keménykedett a McDonald's, gigabírság várhat rá

Az olasz gazdasági versenyhivatal (AGCM) vizsgálatot indított a McDonald's ellen, amely akár kétmilliárd dolláros (600 milliárd forint) büntetéssel is végződhet. A vádak szerint a gyorsétteremlánc visszaélt a gazdasági erőfölényével, amelynek levét a franchise partnerek itták meg.A Meki üzletpolitikájának szerves részét képzik a franchise szerződések. Az amerikai vállalat éttermeinek 85 százaléka külsős üzleti partnerek kezében van. A globális arány tökéletes tükröződik a Meki olaszországi piacán, ahol a franchise partnerek szintén 85 százalékos arányban üzemeltetik a népszerű lánc éttermeit, amelyekből nagyjából 615 darab található Európa csizmáján. Az olasz versenyhivatal az amerikai gyorsétteremláncot a teljes globális forgalmának akár 10 százalékának megfelelő pénzbírsággal is sújthatja, ha bűnösnek találja a trösztellenes szabályok megsértésében. A vállalat 2020-ban közel 20 milliárd dolláros forgalmat könyvelhetett el, így jön ki a matek a maximális, hozzávetőlegesen kétmilliárd dolláros bírságra.

A Meki védekezik

A McDonald's márciusban került fel az AGCM radarjára, amikor három szolgáltató panaszt nyújtott be a bérleti díjakkal, a jogdíjakkal, a befektetéseik nagyságával és a vállalat értékesítési politikájával kapcsolatban. A versenyhivatal szakemberei a rendelkezésre álló információk alapján arra gyanakodnak, hogy gazdasági függőség alakulhatott ki a vállalat és a franchise partnerei között.

A felügyelet szerint a szerződésekben található, egyebek között az árszabásra, a promóciókra, a készletekre, az alapanyag beszerzésekre és úgy általánosságban a pénzgazdálkodásra vonatkozó záradékok kötelező kikötései a McDonald's gazdasági hatalmával való visszaélésre utalnak. Az olasz trösztellenes törvények megtiltják a vállalatoknak, hogy visszaéljenek egy másik társaság gazdasági függőségével indokolatlanul megterhelő vagy megkülönböztető szerződéses feltételek révén, különösen akkor, ha az érintett cégeknek nem áll rendelkezésükre alternatív megoldás.

Egyelőre nem ismerjük az olasz versenyhivatal vizsgálatának pontos részleteit, de nyitottak vagyunk a hatósággal való együttműködésre, és biztosak vagyunk munkánk tisztaságában, valamint abban, hogy a McDonald's milyen szerepet tölt be a vállalkozói szellem ösztönzésében és az ország gazdaságának támogatásában.

-olvasható az olaszországi McDonald's tájékoztatásában.

A gyorsétteremláncnak az értesítéstől számítva 60 napja lesz reagálni a vádakra, a teljes vizsgálatot pedig legkésőbb 2022. december 31-én le kell zárni.

Ne hagyd ki!