Bill Gates a McDonald's legfőbb burgonya beszállítója

A Fox Business értesülései szerint a Meki egyik fő burgonya-beszállítója nem más, mint a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates. A Microsoft-vezérnek akkora burgonya ültetvényei vannak, hogy a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok szabad szemmel is könnyedén beazonosíthatják azokat.


Bill Gates mostanában eléggé rászolgált a rivaldafényre. Zaklatási ügyekbe keveredett, kiderült, hogy a pedofíliával vádolt Jeffrey Epstein közeli barátja volt, illetve az exbarátnője is borzolta a kedélyeket. Ráadásul hamarosan elválik a feleségétől, Melinda Gates-től. Bill 27 éve házassági szerződés nélkül lépett frigyre Melindával, így egyelőre kérdéses, hogyan fognak osztozkodni a több mint 120 milliárd dolláros vagyonon. Érdekes módon az egyik legnagyobb kérdés az, hogy mi lesz Bill Gates följeinek sorsa. Az üzletember ugyanis jelenleg Amerika legnagyobb földbirtokosa.

Krumplikirály 

Bill Gates a feleségével közös befektetőcégein keresztül már több mint 108 ezer hektárnyi szántóföldet birtokol az USA-ban. A Louisiana-i birtoka például olyan óriási, hogy még a világűrből is jól látható. Kiderült, hogy az Egyesült Államok 18 államát érintő hatalmas területeken megtermelt burgonya jelentős része a Mekiben köt ki. Ez azt eredményezte, hogy Bill Gates lett a Meki fő burgonya beszállítója. Az üzletemberről köztudott, hogy nagyon szereti a gyorskaját, de itt valószínűleg inkább az üzleti érdekek vezérelték.

Bár Gates rengeteget tesz bolygónk megmentéséért és a klímavédelemért, nemrég arról írt, hogy a földvásárlásait nem a klímavédelmi indíttatásai hajtották. Inkább csak jó befektetésnek tartja a földeket. Ez a kijelentés annyira nem tetszett az embereknek, így gyorsan azt is hozzátette, hogy a földjein alkalmazott modern növénytermesztési módszerek megakadályozhatják az erdőirtást, amivel rengeteget segíthet az afrikai területein is. Ugyanis nemcsak Amerikában, hanem a világ számos országában birtokol szántőföldeket.

Sokan kritizálják

Az ő és a Melinda nevét viselő Gates Foundation alapítvány egyebek között Afrikában és Ázsiában is támogat kistermelőket, akiknek a helyi sajátosságoknak megfelelő technológiai eszközöket biztosítanak. Az új technológiák bevezetésével fejleszthető a termelési folyamat.

Elég sok kritikát kapnak mindketten, számos szakértő találgatja, hogy vajon miért érdekli a mezőgazdaság ennyire a milliárdos üzletembert. Egyes konteós körökben vannak, akik konkrétan gyarmatosítónak nevezték, de olyan vádak is érték Bill Gates-t, hogy az általa bevezetett zöld technológiák segítségével a fejlődő országok termelőit saját földjeiken teszi rabszolgává, miközben génmódosított vetőmagok alkalmazására bátorítja őket. Emellett azt is megemlítették, hogy mezőgazdasági nagyvállalatokat juttat fejlődő piacokhoz, miközben adósságcsapdába taszítja a helyi gazdákat.

Sokan kérdőre vonták Gates-t, hogy ha ennyire elkötelezett a klímavédelemért, akkor miért nem ülteti be fákkal a felvásárolt területeit? Nem érkezett válasz.

Mindenesetre, ha Melinda megkapja a termőföldek egy részét, akkor új krumplikirálynő születhet.

Ne hagyd ki!