Például a közérzeten is javítanak az egészséges belek
Fotó: Shutterstock

7 élelmiszer, ami hasznos a bélrendszernek

A bélrendszer egészségének egyik kulcsa a megfelelő étkezés. Az egészséges belek kedvező hatással vannak az alvásra, a hangulatra, sőt, más szerveinkre is. Emiatt különösen érdemes odafigyelni, milyen ételek fogyasztásával támogatjuk a bélrendszert. Sorolunk néhány ajánlott élelmiszert!


Egyes élelmiszerek javíthatják, mások ronthatják a bélrendszer egészségét

A bélmikrobiom a vastagbélben található baktériumok és mikroorganizmusok csoportja. A benne lévő baktériumok összetétele kulcsfontosságú egyes testi funkciók, például az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztés szempontjából. A bélmikrobiom egészségében nagy szerepet játszik, hogy mit eszünk.

Az egészséges ételek egészséges baktériumokat termelnek, így olyan tényezőket hoznak létre, amelyek egészséges bélsejteket termelnek. Ez kevesebb gyulladást és összességében egészségesebb szervezetet jelent

- idéztük Chris Dammant, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusát korábban.

Dr. Damman három élelmiszertípusra hívta fel a figyelmet, amelyek fogyasztását érdemes kerülnünk, ha hozzá szeretnénk járulni a bélrendszerünk egészséges működéséhez. Ezek pedig a finomított pékáruk, a feldolgozott húsok és a cukros italok. Azonban most sorolunk néhány olyan élelmiszert is, melyek kedvezhetnek a beleknek.

Édesburgonya: Nagy mennyiségben tartalmaz rezisztens keményítőt. Ez egy olyan keményítőtípus, amely erjed az emésztőrendszeredben, és a bélben lévő jó baktériumok egyfajta üzemanyagaként szolgál.

Avokádó: Egészséges zsírok forrása, valamint a segíthet a bélmikrobiom javításában is.

Ananász: A rendszeres fogyasztásával egészséges és hatékonyan működő bélrendszer tartható fenn. A gyümölcsben található bromelain enzim segít a fehérjék megemésztésében és lebontásában.

Joghurt: Probiotikus élelmiszer, mely élő baktériumokat tartalmaz. Ezek elősegítik a jó emésztést azáltal, hogy távol tartják a rossz baktériumokat. Azonban ehhez fontos, hogy a joghurtban élő, aktív kultúrák legyenek.

Fokhagyma: Magas fruktántartalmú, valamint prebiotikumokat is tartalmaz. Ezek segítik táplálni a bélrendszeredben lévő jó baktériumokat. A fokhagyma antibakteriális vegyületekben is gazdag, amelyek támogatják a szervezetet a betegségek és fertőzések leküzdésében.

Chiamag: Oldható rostok és omega-3 zsírsavak forrása. Az előbbiek a jó baktériumok prebiotikus üzemanyagforrásaként működnek, valamint elősegítik a lágyabb, szabályosabb bélmozgást. Az omega-3 zsírsavak szintén segíthetnek a bél baktériumdiverzitásának növelésében, csökkentve a vastagbél gyulladásait.

Keserű zöldek: A gyermekláncfű, a rukkola vagy a radicchio saláta is nagyszerű a bélrendszernek. Prebiotikumokban gazdagok, és segítenek kiválasztani az emésztést segítő gyomorsavakat, ami növelheti az ételekből felszívódó tápanyagok mennyiségét. Emellett a magas rosttartalmuk hozzájárulhat a vastagbél kisöpréséhez, valamint általa megelőzhető a székrekedés is – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Ne hagyd ki!