A tápanyag-koncentrációjuk alapján rangsorolták a növényeket
Fotó: Shutterstock

Ez a világ öt legegészségesebb növénye

Listába szedték és rangsorba állították a világ legegészségesebb növényeit a tápanyagaik koncentrációja alapján. Talán nem meglepő, hogy kivétel nélkül zöldségek foglalják el az első pozíciókat.


Tápanyag-koncentráció alapján ezek a legegészségesebb növények

41 gyümölcs és zöldség 17 különböző tápanyagmarkerét (például kálium, rost, fehérje, kalcium) vizsgálta a CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) az Egyesült Államokban. Tápanyag-koncentráció alapján pontozták is az élelmiszereket. Maximális, 100 pontot a tápanyagokat legnagyobb mennyiségben tartalmazó egységnyi vízitorma kapott. De soroljuk, mely növények végezetek az első helyeken.

  1. Vízitorma - 100 pont,
  2. kínai kel - 91,99 pont,
  3. mángold - 89,27 pont,
  4. céklalevél - 87,08 pont,
  5. spenót - 86,43 pont.

A vízitorma fogyasztásának pozitív hatásai

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a vízitorma jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, ami hozzájárul a csontok egészségéhez. Azonban a kutatók felhívták arra is a figyelmet, annak, aki vérhígítót szed, a zöldség jelentős K-vitamintartalma árthat is.

Emellett a vízitorma a rendkívüli antioxidáns-tartalma miatt erősítheti a szív- és az érrendszer egészségét is. A nagy ásványi anyagtartalma (kalcium, kálium, magnézium) következtében hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szinten tartásához.

Továbbá az izotiocianát-tartalma miatt csökkentheti a rák kialakulásának az esélyét. A karotinoid- és C-vitamin-tartalma következtében pedig a szem egészségét is segítheti.

Újabb érv amellett, hogy ne hízzanak el a férfiak

Ezek a szuperegészséges növények lényeges részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, ami igen fontos például az elhízás elkerülése érdekében is. Ráadásul néhány napja világítottak rá kutatók, milyen eddig nem ismert problémát is okozhat a túlsúly. Egy több évtizeden át tartó, majdnem 260 ezer svéd férfit vizsgáló kutatás végeztével megállapították a svédországi Lundi Egyetem tudósai, azoknál a férfiaknál, akik 30 éves koruk előtt legalább 12,7 kilogrammnyi túlsúlyt cipeltek, 27 százalékkal emelkedett az időskori prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Azoknál pedig, akik évente legalább fél kilogrammot híztak 17 és 60 éves koruk között, 10 százalékkal növekedett a betegség felbukkanásának az esélye, valamint 29 százalékkal annak a valószínűsége, hogy halált okoz a probléma. Továbbá azon férfiaknál, akik 17 és 29 év között legalább 13 kilogrammot híztak, 13 százalékkal emelkedett az agresszív prosztatarák, valamint 27 százalékkal a halálos kimenetel valószínűsége.

Nem tudni, hogy maga a súlygyarapodás vagy a hosszan tartó elhízás jelent-e nagyobb kockázatot a betegség szempontjából. Az biztos, hogy a testsúly csökkenése jótékony hatással lehet a problémára

- idéztük Marisa da Silvát, a Lundi Egyetem kutatóját.

A vizsgálatban részt vett 258 477 férfi közül 23 348-nál diagnosztizáltak prosztatarákot időskorban. 4790-en bele is haltak.


Ne hagyd ki!