Negyedmillió férfit vizsgáltak a kutatók
Fotó: Shutterstock

A rák kockázatát is növeli az elhízás a férfiaknál

Évtizedeken keresztül követték több mint 250 ezer férfi egészségügyi adatait svédországi tudósok. A kutatásuk alapján arra jutottak, az elhízás növeli az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát.


Újabb érv amellett, hogy ne hízzanak el a férfiak

Egy több évtizeden át tartó, majdnem 260 ezer svéd férfit vizsgáló kutatás végeztével megállapították a svédországi Lundi Egyetem tudósai, azoknál a férfiaknál, akik 30 éves koruk előtt legalább 12,7 kilogrammnyi túlsúlyt cipeltek, 27 százalékkal emelkedett az időskori prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Azoknál pedig, akik évente legalább fél kilogrammot híztak 17 és 60 éves koruk között, 10 százalékkal növekedett a betegség felbukkanásának az esélye, valamint 29 százalékkal annak a valószínűsége, hogy halált okoz a probléma. Továbbá azon férfiaknál, akik 17 és 29 év között legalább 13 kilogrammot híztak, 13 százalékkal emelkedett az agresszív prosztatarák, valamint 27 százalékkal a halálos kimenetel valószínűsége - írja a Guardian.

Nem tudni, hogy maga a súlygyarapodás vagy a hosszan tartó elhízás jelent-e nagyobb kockázatot a betegség szempontjából. Az biztos, hogy a testsúly csökkenése jótékony hatással lehet a problémára

- idézi Marisa da Silvát, a Lundi Egyetem kutatóját a HVG.

Hozzáteszik a vizsgálatban részt vett 258 477 férfi közül 23 348-nál diagnosztizáltak prosztatarákot időskorban. 4790-en pedig bele is haltak.

Egészséges és diétás fekete bab

Egyébként egyes fehérjében gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat akár a hasi zsír csökkentéséhez is. Számos szakember úgy véli, a fekete bab és a lazac a legjobb táplálékok közé tartoznak a zsírégetéshez. Ezeknek a magas fehérjetartalmú ételeknek sok energiát igényel a feldolgozásuk. A szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy megeméssze azokat, így több kalória és testzsír ég el. A fekete bab emellett rengeteg tápanyagot és energiát is biztosít a szervezetnek.

Ezeknek a baboknak a rosttartalma sokáig jóllakottá tesz, és jótékonyan hat a bélrendszer jó baktériumainak táplálására. Megköti és kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből, sőt, segít a koleszterinszint és a testsúly csökkentésében is. (…) Rizzsel együtt fogyasztva ezek a hüvelyesek a legjobb módja annak, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat bevigyük

- idéztük Trista Best dietetikust.

Hozzátette, a fekete bab fogyasztása felpörgetheti az anyagcserét, valamint segítheti az emésztést is.

Jó választás lehet a lazac is

A halak, azokon belül a lazac fogyasztása különösen alkalmas lehet az említett célok eléréséhez. Fokozhatja az anyagcserét és égetheti a hasi zsírt. Egészséges zsírokat és fehérjéket is kínál, valamint forrása az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak.

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, hozzájárulhatnak az immunrendszer szabályozásához és támogathatják az emésztést, ami mind hozzásegíthet a fogyáshoz. A lazac fogyasztása leginkább magas fehérje- és alacsony szénhidráttartamú zöldségekkel ajánlott.

Ne hagyd ki!