Egészségesek és sok energiát igényel a feldolgozásuk
Fotó: Shutterstock

Két fehérjében gazdag élelmiszer, ami segíthet a fogyásban

A megfelelő napi fehérjebevitel segíthet a fogyásban is. Ráadásul a fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyekre a testnek leginkább szüksége van. Mutatunk két fehérje-gazdag élelmiszert, amelyek hozzájárulhatnak a hasi zsír csökkenéséhez is.


Egészséges és diétás fekete bab

Egyes fehérjében gazdag ételek fogyasztása hozzájárulhat akár a hasi zsír csökkentéséhez is. Számos szakember úgy véli, a fekete bab és a lazac a legjobb táplálékok közé tartoznak a zsírégetéshez. Ezeknek a magas fehérjetartalmú ételeknek sok energiát igényel a feldolgozásuk. A szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy megeméssze azokat, így több kalória és testzsír ég el. A fekete bab emellett rengeteg tápanyagot és energiát is biztosít a szervezetnek.

Ezeknek a baboknak a rosttartalma sokáig jóllakottá tesz, és jótékonyan hat a bélrendszer jó baktériumainak táplálására. Megköti és kiöblíti a méreganyagokat a szervezetből, sőt, segít a koleszterinszint és a testsúly csökkentésében is. (…) Rizzsel együtt fogyasztva ezek a hüvelyesek a legjobb módja annak, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat bevigyük

- idézi Trista Best dietetikust a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, a fekete bab fogyasztása felpörgetheti az anyagcserét, valamint segítheti az emésztést is.

Jó választás lehet a lazac is

A halak, azokon belül a lazac fogyasztása különösen alkalmas lehet az említett célok eléréséhez. Fokozhatja az anyagcserét és égetheti a hasi zsírt. Egészséges zsírokat és fehérjéket is kínál, valamint forrása az omega-3 zsírsavaknak és a D-vitaminnak.

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, hozzájárulhatnak az immunrendszer szabályozásához és támogathatják az emésztést, ami mind hozzásegíthet a fogyáshoz. A lazac fogyasztása leginkább magas fehérje- és alacsony szénhidráttartamú zöldségekkel ajánlott.

Igen egészséges a legtöbb zöldség és gyümölcs

Néhány krónikus betegség (például szívbetegségek, cukorbetegség és elhízás) kockázata is csökkenthető, valamint a bélrendszer egészsége és az emésztés is javítható, illetve a gyulladások is mérsékelhetők zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Ebben a cikkünkben is mutattunk olyan élelmiszereket és élelmiszercsoportokat, amelyek különösen alkalmasak lehetnek a fogyási célok eléréséhez. Itt a rövid listánk:

  • Citrusfélék
  • Bogyós gyümölcsök
  • Keresztesvirágú zöldségek
  • Avokádó
  • Burgonya

Ne hagyd ki!