Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói egy nagyszabású, ikerpárokat bevonó tanulmányban vizsgálták a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatásait a mentális egészségre. A kutatás során 3483 - 45 évnél idősebb - ausztrál, dán, svéd és amerikai ikerpár szokásait elemezték, és arra keresték a választ, hogy az étrend milyen mértékben befolyásolja a depressziós tüneteket - írja a HVG.
Több gyümölcs, kevesebb mentális probléma
Az eredmények szerint azok az ikrek, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, jelentősen kevesebb depressziós tünetet mutattak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az étrendi változtatások akár hosszú távon is támogathatják a mentális jólétet.
Az új tanulmány, amely a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg, ismét alátámasztja, hogy a kiegyensúlyozott étrend nemcsak a fizikai, hanem a pszichés egészség szempontjából is alapvető fontosságú. A kutatók szerint azonban a jelenség összetettsége miatt további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosan megértsék az étrend és a mentális egészség közötti összefüggések természetét.
Mindenütt nagy a baj
Megdöbbentő egyébként, mekkora problémák bontakoznak ki a mentális egészség terén világszerte: drasztikusan romlik például a fiatalok állapota. A mentális betegségek már a 10–24 év közöttiek legalább 45 százalékát érintik, a kormányok azonban az egészségügyi költségvetéseikből átlagosan csupán 2 százalékot fordítanak a kezelésükre - számoltunk be mi is nemrég. Még a leggazdagabb országokban is fele annyi a segítség ezen a téren, mint amennyire a társadalomnak szüksége van.