Nyáron különösen jól eshetnek ezek az italok
Fotó: Shutterstuck

Számos előnnyel jár, ha ilyen gyümölcsleveket iszol

Jelentősen mérsékelhető a szívbetegségek kockázata bizonyos káliumban gazdag gyümölcslevek fogyasztásával – derül ki egy friss kutatásból. A zöldségek és gyümölcsök egyébként is igen kedvező hatással lehetnek az egészségre.


Számos előnyük lehet a káliumban gazdag gyümölcsleveknek

A Harvard School of Public Health intézet kutatása alapján a magas káliumtartalmú ételek és italok hozzájárulhatnak a szívbetegségek megelőzéséhez. Ez az ásványi anyag mérsékelheti a szervezet túlzottan magas nátriumszintjét, illetve rugalmasabbá teheti az érfalakat, így csökkentheti a magas vérnyomást is.

Különösen előnyös lehet a narancs, a mandarin, a maracuja (avagy passiógyümölcs), valamint a gránátalma frissen préselt leve, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot. Egyébként egy csésze maracujalében 687 milligramm kálium van, ugyanannyi gránátalmalében 533, narancslében 496, mandarinlében pedig 440 milligramm.

Azonban a Magyar Mezőgazdaság figyelmeztet: a szakértők azt javasolják, a jótékony ásványianyag-tartalom ellenére a fogyasztók körültekintően válasszanak gyümölcslevet, hiszen egyes termékek jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Így azok hatása éppen ellentétes lehet például a vérnyomásra gyakorolt hatásukban.

Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak

Egyébként a zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói. Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.

Az egyetem tudósai kimutatták, a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban a kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban és régiókban fordulnak elő. Azok egyhetedéért az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenkettedéért pedig a nem megfelelő zöldségfogyasztás okolható.

Valószínűleg mi sem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt

A DélKerTÉSZ korábbi, reprezentatív kutatása szerint a magyarok 34 százaléka csupán heti 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget, amíg 31 százalékuk gyümölcsöt eszik ekkora rendszerességgel. Idehaza a lecsó alapanyagai viszik a prímet: a paradicsom, a paprika és a hagyma számít a burgonya után a legnépszerűbbnek a magyar konyhákban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása összesen fél kiló zöldség és gyümölcs fogyasztása naponta. Mint látszik, ennél lényegesen alacsonyabb lehet a hazai érték. Pedig ezek a termékek magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthetnek.

Ne hagyd ki!