Minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzdhet magas vérnyomással
Fotó: Shutterstock

Kerüld ezt a két élelmiszert, ha magas a vérnyomásod

A nem megfelelő táplálkozás a magas vérnyomás kockázati tényezője is lehet. Néhány élelmiszert pedig különösen ajánlott kerülni, amennyiben valaki hipertóniával küzd. Mutatunk két ételt, amit jobb, ha mellőz az ember az említett esetben.


Ha magas a vérnyomásod, érdemes kerülnöd a felvágottakat

Dr. Raed Bargout kardiológus, Krutika Nanavati dietetikus és Susan Schachter táplálkozási szakértő szerint érdemes kerülnie a felvágottakat annak, aki magas vérnyomással küzd. Például a csirkehúsos változataik különösen növelhetik a szív- és érrendszeri események, köztük a szívroham és a stroke kockázatát.

A feldolgozott húsok, például a szalonna, a kolbász és a felvágottak magas nátriumtartalommal, egészségtelen zsírokkal és tartósítószerekkel rendelkeznek. Hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, a magas koleszterinszinthez és a magas vérnyomáshoz is

- idézi Schachtert a Magyar Mezőgazdaság.

A magas nátriumtartalmú, feldolgozott szalámik, sonkák és egyéb húsok helyett inkább a frissen szeletelt pulyka- vagy csirkehúst javasolják.

A konzerv sem jó választás

Hozzáteszik a felvágottak mellett a konzervek sem megfelelők a hipertóniákkal küzdőknek a szintén magas nátriumtartalmuk miatt.

A konzervekhez időnként nagy mennyiségű nátriumot, cukrot vagy tartósítószereket adnak, hogy javítsák az ízüket. (…) Sok konzerv tartalmaz biszfenol-A-t (BPA) is, egy olyan vegyi anyagot, amelyről ismert, hogy hormonális zavarokat okoz, és számos egészségügyi problémával hozható összefüggésbe

- mondta Nanavati.

Megjegyezte, a konzervek nem is tartalmaznak annyi tápanyagot, mint a teljes értékű élelmiszerek. Viszont, ha valaki mégis konzervet vásárolna, érdemes olyat választania, amelyiknek minimális a hozzáadott cukor- vagy nátriumtartalma.

Sokan küzdenek magas vérnyomással

Több kockázati tényezője van a hipertóniának. Ezek közé sorolható például az életkor, a stressz, a mozgáshiány, a genetika vagy a túlzott mennyiségű sófogyasztás. A Centers for Disease Control and Prevention szerint minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzd magas vérnyomással, ami elősegítheti akár a szívroham vagy a stroke kialakulását is.

Magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (ekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív ver), illetve a 80-as vagy nagyobb diasztolés nyomás. Hipertónia fellépésekor fontos orvoshoz fordulni. Azonban egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel is csökkenthető a vérnyomás.

The Conversation

Ne hagyd ki!