A nem megfelelő táplálkozás kockázati tényezője a magas vérnyomásnak is. Viszont egyes ételek fogyasztása segíthet a hipertónia elleni harcban. Mutatjuk, mely élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendünkben azért, hogy elősegítsék a megfelelő vérnyomást.
Sokan küzdenek a magas vérnyomással
Több kockázati tényezője van a hipertóniának, vagyis a magas vérnyomásnak. Ezek közé sorolható például az életkor, a stressz, a mozgáshiány, a genetika vagy a túlzott mennyiségű sófogyasztás. A Centers for Disease Control and Prevention szerint minden negyedik 20 és 44 év közötti ember küzd magas vérnyomással, ami elősegítheti akár a szívroham vagy a stroke kialakulását is.
A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, hogy magas vérnyomásnak számít a 130-as vagy annál magasabb szisztolés nyomás (ekkora nyomást gyakorol a vér az artériák falára, amikor a szív ver), illetve a 80-as vagy nagyobb diasztolés nyomás. Hipertónia fellépésekor fontos orvoshoz fordulni. Azonban egészséges életmóddal és táplálóbb étrenddel is csökkenthető a vérnyomás. Mutatunk pár ételt, amelyek fogyasztása segíthet a harcban a betegség ellen.
Élelmiszerek a magas vérnyomás ellen
Gyümölcsök: A bogyós gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmúak. Az olyan citrusfélék, mint a narancs és a citrom, nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrások, és segíthetnek a magas vérnyomás ellen. A banán tele van káliummal, amely csökkenti a nátriumszintet a szervezetben, ami a magas vérnyomás kiváltó oka. A gránátalmalé pedig javíthatja a szív egészségét, és vérnyomáscsökkentő hatással van a szisztolés és diasztolés nyomásra.
Zöldségek: A leveles zöldségek és a vörös cékla jelentős mennyiségű nitrátot tartalmaznak, amely nitrogén-oxiddá alakul. A nitrogén-oxid kitágítja az ereket és javítja a vérkeringést, enyhítve a magas vérnyomást.
Tejtermékek: Az olyan tejtermékek, mint a joghurt, bizonyítottan segítenek csökkenteni a vérnyomást, feltehetően magas tápanyagtartalmuk, például a kalcium és a kálium miatt.
Diófélék és magvak: A pisztácia magas káliumtartalommal rendelkezik, és bizonyítottan segíti az egészséges SDP és DBP kialakulását. A sótlan napraforgómag, a lenmag, a chia- és a tökmag szintén tele van káliummal és más alapvető tápanyagokkal, például magnéziummal és rostokkal, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.
Fehérje: A sovány marhahús, a sertéshús, a csirke és a zsíros halak jó fehérjék az egészséges vérnyomás elősegítésére. Az olyan zsíros halak, mint a lazac, tele vannak omega-3 zsírsavakkal, és ennek az egészséges zsírnak a magas szintje alacsonyabb SBP és DBP értékekkel jár együtt.
Étcsokoládé: Az étcsokoládéban található kakaó flavonoidokat tartalmaz, amelyek növelik a nitrogén-oxid szintjét, és segítenek csökkenteni a vérnyomást.
Extra szűz olívaolaj: Az extra szűz olívaolaj antioxidáns polifenolt és egy zsírsavat tartalmaz, amelyek segítenek az egészséges szív fenntartásában.