Egy új oldaláról ismerték meg a brokkolit - a rák elleni küzdelemben lehet szerepe
Fotó: Shutterstock

Ez a zöldség segítheti a rákbetegségek leküzdését

Japán és német rákkutatók ismertették legújabb felfedezésüket, mely szerint a brokkoli és a hasonló növények fogyasztása segíthet néhány rákbetegség leküzdésében.


Brokkoli segíthet a rák elleni küzdelemben

A japán Hirosimai Egyetem tudósai és német rákkutatók ismertették kutatásaik eredményét. Ezek szerint a brokkoliban és a vele rokonságban álló növényekben fellelhető egy olyan molekula, amely diindolylmetánná (DIM) képes alakulni, a hasadó élesztő sejtmag membránjának károsítása révén pedig képes elpusztítani a mell-, prosztata- és vastagbél-rák sejtjeit – írja az Agroinform.hu.

A DIM hatására úgynevezett „autofágia” lép fel, mely során a sejtek kilökik maguk közül a működésképtelen elemeket, így szabadulva meg a rákos sejtektől. Ezen sejtek elhalnak a folyamat során, ami megnövelheti a betegek túlélésének valószínűségét. Ez a felfedezés továbbá hozzájárulhat újabb rákkezelési módszerek kifejlesztéséhez is.

„Felfedeztük, hogy a DIM kémiai vegyület olyan új biológiai aktivitást vált ki, amely károsítja a hasadó élesztő nukleáris membránjait. A nukleáris membránok integritása fontos az emberi egészség szempontjából. A magmembrán hibáit okozó mutációk felgyorsítják az öregedési folyamatot. Továbbá a nukleáris membránok ugyan felszakadnak de öngyógyulnak is a rákos sejtek migrációja során”

– nyilatkozta a kutatás eredményeiről Masaru Ueno, a Hirosimai Egyetem Egészséges Öregedés Kutatóközpontjának munkatársa. A kutató továbbá arról is beszámolt, hogy egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy a ráksejtnek a DIM által kiváltott károsodása hosszútávon is megmarad-e az emberben. Azonban az egysejtű hasadó élesztők lehetővé teszik a bonyolultabb szervezetek viselkedését utánzó molekuláris mechanizmusok könnyebb tanulmányozását. Továbbá azt is biztosra beszik, hogy a sejtmag membránjának épsége kiemelkedően fontos, hiszen károsodása felgyorsíthatja az öregedést – olvasható a FreshPlaza.dr-n.

5 étel, ami javítja a memóriát és segít koncentrálni

A napokban számoltunk be öt olyan ételről is, amelyek fogyasztása Dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter, a Harvard Medical School oktatója szerint felturbózhatja a memóriát és növelheti a koncentrációs képességet. Ezek pedig a következőek:

  • Minimum 70 százalékos kakaótartalmú étcsoki: Az étcsokoládé tele van antioxidánsokkal és kakaó flavonoidokkal, amelyek segítenek megőrizni az agysejtek egészségét. Rostot is tartalmaz, amely csökkenti az agyi gyulladásokat és megakadályozza a kognitív hanyatlást.
  • A bogyós gyümölcsök: Például az áfonya, a málna, az eper és a szeder tele vannak antioxidánsokkal, fitonutriensekkel, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek a tápanyagok segítenek megőrizni a memóriát, a rostok pedig táplálják a mikrobákat a bélben, így csökkentik az agyi gyulladás kockázatát.
  • A kurkuma: A kurkumin - a kurkumában található vegyület – erős gyulladáscsökkentő és magas az antioxidáns tartalma is. Tanulmányok kimutatták, hogy segíthet a magas kortizolszint (más néven az elsődleges stresszhormon) leküzdésében, a mentális fáradtság, a szorongás csökkentésében és az életkorral járó kognitív hanyatlás mérséklésében.
  • Leveles zöldségek: Folátot tartalmaznaknak, amely a B-vitamin egyik változata, ami támogatja az idegrendszer fejlődését és a neurotranszmitterek működését. Hiánya erős depressziós tüneteket eredményez, illetve a kognitív öregedéshez is hozzá járul.
  • Erjesztett élelmiszerek: Az erjesztés/fermentálás során különböző tápanyagokat adnak mikroorganizmus-kultúrákhoz, amelyek az élelmiszerben lévő cukrokkal táplálkoznak. Ennek eredményeképp új termékek keletkeznek, például tejsav (laktát), amelyek bélbarát baktériumokat termelhetnek.


Ne hagyd ki!