Számos kedvező hatása lehet az egészségre
Fotó: Shutterstock

A virágbimbó, amit érdemes becsempészni az ételekbe

Elsősorban téli fűszerként tartják számon a szegfűszeget, pedig egész évben érdemes lehet belecsempészni az ételekbe. Fogyasztásának számos kedvező hatása van az egészségre, és itthon is szinte bármelyik élelmiszerüzletben beszerezhető.


Egy virágbimbó, ami karban tartja az egészséget

A szegfűszeget mint fűszert egy Indonéziában őshonos örökzöld fa pirosló virágbimbójából készítik. A bimbókat pálmalevélben szárítják, amíg barnák nem lesznek. Minél fiatalabb egy bimbó, annál intenzívebb az illata. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a magyar szegfűszeg nevet azért kapta, mert az alakja szögre emlékeztet.

A fűszer amellett, hogy évszázadok óta használják a konyhákban, például a hagyományos kínai orvoslásban is szerephez jutott. Nem csoda, hiszen az antioxidánsokban gazdag szegfűszeg amellett, hogy erős és ízletes ételízesítő, fogyasztása nagyban támogathatja a szervezet egészségét is. Soroljuk néhány kedvező tulajdonságát!

Ezért érdemes rendszeresen használni szegfűszeget:

  • Segíthet szabályozni a vércukorszintet
  • Enyhítheti a fogfájást
  • Külső és belső gyulladások ellen is hatásos lehet
  • Hozzájárulhat a bőr egészségéhez
  • Antibakteriális tulajdonságai is vannak
  • Lassíthatja az öregedés egyes jegyeinek a kialakulását
  • Emésztési panaszokat enyhíthet
  • Csillapíthatja a köhögést

Óriásit nőhet a globális fűszerpiac

Egyébként nagyot nőtt a globális kereslet a fűszerekre az elmúlt időszakbank.

A fűszerek divatja a világpiacon jól látható konjunktúrát eredményez. Ennek hátterében a pandémia áll, mivel sokkal többen főztek otthon, és egyre bátrabban tették. A fiatal nemzedék is rászokott a főzésre, náluk a hagyományos ízesítés kevésbé számít, viszont nyitottak minden újra: a világ konyhái elkezdtek hatni egymásra, és ebben a fűszerek jártak az élen

- idéztük Donald Prattet, a világ legnagyobb fűszerkereskedő cégének, a McCormicknak a beszerzési igazgatóját korábban.

Hozzátette, egyre többen mellőzik a zsíros ételeket, a sót és a cukrot. Az ezek után keletkező űrt a legtöbben növényekkel és fűszerekkel töltik be. Ráadásul az orvosok is ajánlják például a kurkuma, a kömény és a fahéj fogyasztását.

Ne hagyd ki!