Sok magyar termelő mond le a népszerű fűszernövényről
Fotó: Shutterstock

Őrlődnek a fűszerpaprikával foglalkozó hazai termelők

A klímaváltozás és a kedvezőtlen gazdasági körülmények is betesznek a fűszerpaprika magyarországi termesztésének. Egyre kevesebben foglalkoznak a növénnyel hazánkban. A magyar terméket gyengébb minőségű kínai vagy dél-amerikai paprika helyettesítheti.


Egyre kevesebben foglalkoznak fűszerpaprika termesztésével Magyarországon

Romlott a magyar fűszerpaprika-termelők helyzete az elmúlt években. A korábbi 15-20 ezer helyett manapság körülbelül 1500 hektáron foglalkoznak a növénnyel. A fajszi Szabadi Árpád és az apja még gazdálkodnak vele. Ők a fűszerpaprika-termesztés visszaesését leginkább a klímaváltozással, a termelési költségek növekedésével, a munkaerőhiánnyal, illetve a piaci pozíciók romlásával magyarázzák.

Pár évvel ezelőtt 104 hektár volt termőterület, jelenleg 64 hektáron folyik a termelés. Ez jelentős visszalépés, de úgy alakultak a körülmények, hogy kénytelenek voltunk szűkíteni. Ekkora terület jelentős kézimunkaigényt jelent. Ha csak a kapásokra gondolunk, ma már nehezebb munkásembert találni, mint régen. Hála Istennek, egyre jobbak a fajták, szebb és nagyobb mennyiségű termést tudnak adni az új hibridek. Így a kevesebb tényleg több, a kisebb területen ugyanannyit termelhetünk, mint tavaly a 75 hektáron

- nyilatkozta a gazda az Agroinformnak.

Hozzátette, ők a Kalocsai 622-es és a Szegedi 80-as fűszerpaprikákat preferálják, melyek nem túl ellenállók a betegségekkel szemben, viszont kiválóak a szín- és zamatanyagaik. Egyébként összesen 15 fajtával dolgoznak, köztük néhány csípőssel is, például a Hetényi parázzsal.

Romlottak a piaci pozíciók is

Sajnos, a klímaváltozás minket is sújt. A régi, jó, hagyományos magyar fajtákat már csak 12 hektáron termeljük. A 622-es felálló terméseket hoz, tehát a paprikákat nem takarja a lombozat, és annyira erős a napsugárzás, hogy megperzseli, megégeti a végüket, amiket ezért el kell dobni. Nagyon nehéz megvédeni, rengeteg plusz költséggel jár. Továbbá előfordul néha jégverés is

- tette hozzá Szabadi Árpád.

Elmondta, a kiváló magyar hibrid fűszerpaprika magjai rendkívül drágák, így nehéz nyereségesen termelni. A hagyományos fajták szemenként 0,2-0,3 forintba kerülnek, de például az F1-esek magjai 8-16 forintba.

A másik, ami „nyom" minket, az áfakör. A 27 százalékos mérték nagyon nagy, azt gondolom, ha magyar ember állít elő magyar terméket, akkor ebben az esetben jelentősen csökkenteni kellene az áfá-t (5 százalékra), ezzel mindkét oldallal, termelővel és vevővel egyaránt jót tenne a kormányzat. A harmadik nagy gondunk a kínai paprika, amit sajnos, a profitmaximalizálás miatt a magyar áruval szemben előnyben részesítenek némely feldolgozók. De nem ugyanaz a minőség, az íze elmarad a miénktől, a színét pedig hamar elveszíti. (…) De nemcsak a kínai, hanem a dél-amerikai paprika is jön be bálákban. (…) Őrlés után kevernek hozzá egy kis magyart, lepapírozzák és máris „hazai"

- panaszolta a termelő.

Kiskert a lakásban

Kertes ház nélkül is termeszthetők otthon egyes gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények, akár a lakásban vagy a teraszon. Ezen növényeknek leginkább napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre, földre és odafigyelésre van szükségük. Mutatjuk, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amelyek könnyen termeszthetők az otthonokban.

  • Spenót
  • Saláta
  • Zöldhagyma
  • Retek
  • Hagyma
  • Articsóka
  • Spárga
  • Paprika
  • Mángold
  • Cékla
  • Paradicsom
  • Sóska
  • Padlizsán
  • Pak choi
  • Brokkoli
  • Káposztafélék

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.

Ne hagyd ki!