Az otthoni növénytermesztés egyébként is remek hobbi
Fotó: Shutterstock

Drága a zöldség? Próbáld meg otthon termeszteni!

A legtöbb zöldség rendkívül egészséges, és akár a lakásban, vagy az erkélyen is termeszthető. Az otthoni növénytermesztéssel jelentős összegek is megtakaríthatók manapság, hiszen nagyon megemelkedett az élelmiszerek ára.


Kiskert a lakásban

Kertes ház nélkül is termeszthetők otthon egyes gyümölcsök, zöldségek, vagy fűszernövények, akár a lakásban, vagy a teraszon. Ezen növényeknek leginkább napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre, földre és odafigyelésre van szükségük. A BalconyGardenWeb szedte össze, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amelyek könnyen termeszthetők az otthonokban.

  • Spenót: Meleg és hideg időben egyaránt termeszthető, és viszonylag nagy adag C-, B6-, B9-vitamint és folsavat tartalmaz.
  • Saláta: C-vitaminben, mangánban és rostban gazdag. Egész nyáron termeszthető és kora ősszel is ültethető.
  • Zöldhagyma: Szintén tartalmaz C-vitamint, valamint A- és K-vitamin, riboflavint és folsavat. Hidegtűrő, az utolsó fagy után azonnal ültethető.
  • Retek: Gazdag folsav-, C-vitamin- és káliumforrást biztosíthat, ráadásul nagyon egyszerű cserepekben nevelni. Nyár végén és kora tavasszal termeszthető.
  • Hagyma: Úgyszintén gazdag a folsavban, a C-vitaminban és a rostokban.
  • Articsóka: Magas a K-vitamin, C-vitamin –és folsavtartalma is. Az utolsó fagy után is ültethető, és minden évben visszanő.
  • Spárga: C-, E-, A- és K-vitaminban bővelkedő, konténerben termeszthető évelő zöldségek közé tartozik. A tavaszi utolsó fagy után ültethető.
  • Paprika: Nagyszerű C-vitamin- és vasforrás. A paprikát egy hónappal az utolsó tavaszi fagy után kell ültetni, hiszen a hideg idő vagy a fagy végzetes lehet a számára.
  • Mángold: Tele van folsavval, C-vitaminnal, vassal és káliummal. Ez a hidegtűrő növény nyár elején és tavasszal ültethető.
  • Cékla: Tápanyagokban gazdag, és kiváló folsav-, kálium-, C-vitamin- és rostforrás. Tavasszal és nyár elején ültethető.
  • Paradicsom: Szintén gazdag C-vitaminban, folsavban és káliumban, és könnyen termeszthető konténerekben. Ne termesszük az erkélyen hidegben és fagyban sem.
  • Sóska: Magas a C-, A-, B6-vitamintartalma, illetve magnézium, kalcium, vas és kálium is van benne bőven.
  • Padlizsán: Az utolsó tavaszi fagytól számított egy hónap elteltével termeszthető, és magas a kálium-, rost- és C-vitamintartalma.
  • Pak choi: Kiváló C-, K-, A-vitamin és folsavforrás. A pak choi szeléntartalma jótékony hatással van a pajzsmirigyre, míg a kálium, a magnézium és a kalcium javítja a csontok szilárdságát és segít csökkenteni a vérnyomást.
  • Brokkoli: Szuperélelmiszernek számít, magas C-vitamin-, magnézium-, vas-, nátrium- és rosttartalma miatt.
  • Káposztafélék: Tele vannak C-, K-, A-, E-vitaminnal, folsavval, vassal, kalciummal, káliummal és foszforral, amelyek erősítik az immunrendszert – írja az Agrárszektor.

Ne hagyd ki!