A vese szerepe rendkívül fontos a szervezet méregtelenítésében. Például szűri a vért, eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot, valamint szabályozza a kálium- és a nátriumszintet. A termelt hormonjainak pedig a vérnyomás szabályozásában és a csontok erősítésében van szerepük. Mutatunk 13 olyan ételt, amely fogyasztása hozzájárulhat a vese megfelelő működéséhez.
A megfelelő étrend segíthet a vesebetegségek elkerülésében
Számos ember, például minden hetedik amerikai szenved krónikus vesebetegségben (CKD), ami miatt felhalmozódik a salakanyag és a folyadék a szervezetben. Sokan nem is tudnak róla, hogy ilyen betegségük van. Azonban a megfelelő táplálkozás csökkentheti a CKD kialakulásának a kockázatát, így hozzájárulhat az egészségünk fenntartásához. A Magyar Mezőgazdaság bemutatott 13 ilyen ételt, ezek listáját mi is közöljük.
Zsíros halak: A halak fehérjét tartalmaznak, a zsírosabbak (például a tonhal, a lazacot vagy a pisztráng) pedig jó adag omega-3 zsírsavat is. Az omega-3 segíthetnek csökkenteni a vér zsírszintjét és a vérnyomást. Ugyanakkor vesebetegség esetén érdemes figyelni a halak foszfor- és káliumtartalmára.
Káposzta: Alacsony kálium- és nátriumtartalommal rendelkezik, miközben rostban, C- és K-vitaminban gazdag.
Paprika: Szintén sok a hasznos tápanyaga, alacsony káliumtartalom mellett. B6-, B9-, C- és K-vitaminhoz, rosthoz, valamint antioxidánsokhoz is hozzásegíthet a fogyasztása.
Vörös áfonya:Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében, és javíthatják a szív és az emésztőrendszer egészségét.
Áfonya: A vesék helyreállítását is elősegítheti az áfonya, hiszen magas az antioxidáns-, C-vitamin- és rosttartalma. Segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a csontok egészségének támogatásában, és visszafordítva egy részét a CKD-problémáknak.
Sötét, leveles zöldségek: A spenót vagy a kelkáposzta, rengeteg tápanyagot szállítanak, és segíthetnek a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitelében, ráadásul immunerősítő előnyökkel is bírnak. De figyelembe kell venni, hogy tisztességes mennyiségű káliumot is tartalmazhatnak, ami nagyobb mennyiségben nem biztos, hogy szerencsés a CKD-ben szenvedőknek.
Olívaolaj: Az antioxidánsokban és egészséges zsírsavakban gazdag olívaolaj csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a rák egyes típusainak kockázatát.
Fokhagyma: Antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő élelmiszer és allicint is tartalmaz. A CKD-ben szenvedőknél az allicin segíthet a vese védelmében.
Hagyma: Olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a B6- és C-vitamin, a mangán és a réz. Ezenkívül kvercetintartalma miatt segíthet a szervezetnek a rák elleni küzdelemben. Szerves kénvegyületei pedig csökkenthetik a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát.
Karfiol: A karfiol sok C-, B6-, B9- és K-vitamint, valamint rostot tartalmaz. Emellett képes semlegesíteni egyes méreganyagokat a szervezetben. Azonban a karfiol némi káliumot és foszfort is tartalmaz, így a CKD-ben szenvedőknek érdemes mérsékelni a fogyasztását.
Tojásfehérje: Fogyasztása lehetőséget ad a fehérjeszint növelésére.
Rukkola: Tele van tápanyagokkal, mint a magnézium, vas, kalcium és A-, B9-, C- és K-vitamin. Ráadásul antioxidánsokban gazdag és glükozinolátokat tartalmaz, ami segíthet a védekezésben számos ráktípussal szemben.
Alma: Rákellenes kvercetint és rostot tartalmaz, amely segíthet a koleszterinszint és a vércukorszint egészséges szinten tartásában, valamint gazdag antioxidánsokban is.
(A kezdőkép illusztráció.)