Jellemzően ízletesebb a magyar fokhagyma, mégis külföldivel van tele a piac
Fotó: Shutterstock

Gondban a hazai fokhagymatermelők, ez csípi a szemüket

Az egyre szélsőségesebb időjárás, valamint a termelési költségek növekedése is hozzájárul ahhoz, hogy drasztikusan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon. A hazai fokhagymatermés a hazai igényeket sem fedezi, így jelentős mennyiségű, gyengébb minőségű importfokhagyma érkezik az országba.


Csökken a fokhagyma termőterülete

Idén 672 hektáron termesztenek fokhagymát Magyarországon, azonban tavaly 778 hektáron gazdálkodtak a zöldséggel. 2021-ben pedig a területalapú támogatások alapján 796 hektáron (a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 826 hektáron) folyt a termelés.

A termelési költségek növekedése, az éghajlatváltozás és az egyre szélsőségesebb időjárás folyamatosan megnehezítik nemcsak a magyar, de az európai termelők életét is, mindezen tényezők komoly bizonytalanásig faktorokat hoznak a termelésbe, ezáltal pedig sokan kisebb felületen termesztenek

- tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárszektort.

Az utóbbi évek hektáronkénti termésátlaga 8-10 tonna között alakult hazánkban. Nagyjából 7 ezer tonna fokhagymát takarítottak be évente, bár a 2021-es termésmennyiség csupán 5611 tonna volt. Egyébként tavaly Csongrád-Csanád megyéhez volt köthető a magyar fokhagymatermés 81 százaléka.

Fokhagymaimportra szorul Magyarország

Az egy főre jutó magyar fokhagymafogyasztás 1-2 kilogramm közé tehető évente. A magyarországi termés nem tudja fedezni a hazai idényeket, ezért például 2021-ben 2269 tonna importfokhagyma érkezett a hazánkba. Elsősorban Spanyolországból, Olaszországból és Hollandiából jött az áru, viszont kaptunk fokhagymát Romániából, Törökországból, Ausztriából és Franciaországból is. Azonban exportálunk is a zöldségből, évente 400-680 tonnát, főleg a szomszédos országokba.

Jellemzően a szaporítóanyagot a hazai termelők is ugyanabból a forrásból szerzik be, mint a többi európai nagy termelő ország. Ugyanakkor a termelési körülmények nagyban befolyásolhatják az ízt és a beltartalmat. A magyar fokhagyma beltartalmilag értékesebb a szubjektív érzékszervi vizsgálatok szerint. Illatban, ízben felülmúlják a külföldi termékeket

- fogalmazott a NAK.

Nagyon egészséges

A fokhagyma számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szabályozza az immunrendszert. Egyebek mellett növeli az NK-sejtek aktivitását. Ezek egyfajta immunsejtek, amelyek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek képesek elpusztítani a rákos vagy a vírussal fertőzött sejteket.

Emellett a fokhagyma csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet és a vérnyomást is, valamint a bélrendszert is erősíti. Növelheti az olyan jótékony baktériumok szintjét, mint a Lactobacillus, amely egy kiváló probiotikum. Javíthatja a bélben lévő bakteriális egyensúlyhiányokat, amelyek gyulladást okozhatnak, valamint antibakteriális és antivirális hatása is van, illetve a gombákat is képes elpusztítani.

Ne hagyd ki!