Arra jutottak kutatók, nagy eséllyel azok is megnövelhetik a várható élettartalmukat nagyjából öt évvel, akik genetikai okok miatt rövidebb élethosszra számíthatnak. Mutatjuk, mi kell ehhez.
Felveheti a harcot a rosszabb genetikával is az egészséges életmód
Az Edinburghi Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, mennyire ellensúlyozza a kedvező életmódváltás a kedvezőtlen genetikai adottságokat az embereknél - írja a Guardian.
A kutatásban az Egyesült Királyság biobankjának statisztikáit használták fel. 354 ezer ember 13 évre vonatkozó egészségügyi adatait elemezték. Azt találták, az egészséges életmód akár 62 százalékkal csökkentheti a genetikai alapú rövidebb élettartam kockázatát. Így körülbelül öt évvel növelhető meg az élethossz a BMJ Evidence-Based Medicine szaklapban megjelent publikációjuk szerint.
Emellett azt is megállapították, az egészségtelen életmódot folytató embereknél 78 százalékkal nagyobb a korai halálozás esélye, függetlenül a genetikájuktól.
A HVG megjegyzi, a hosszabb élethez az kell, hogy valaki soha ne dohányozzon, fizikailag aktív legyen, megfelelően és elegendő mennyiségben aludjon, valamint egészségesen táplálkozzon.
Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak
Egyébként a gyümölcsök és a zöldségek a magas ásványianyag-, vitamin- és rosttartalmuk miatt a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segíthetnek.
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították meg korábban az amerikai Tufts Egyetem kutatói.
Arról is tájékoztattak, sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, miszerint összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.