Nem a zöldséggel van a baj, hanem azzal, ahogyan elkészítjük
Fotó: Shutterstock

Hiába népszerű étel, sokaknak egyáltalán nem ajánlott

Az évek múlásával lassul az anyagcserénk, ezért nagyobb szükségünk lehet a kiegyensúlyozott étrendre az egészségünk megóvása érdekében. Van néhány élelmiszer, amelyek fogyasztását érdemes mellőzni a korunk előrehaladtával. Mutatjuk, ezek közöl melyik lehet a legnépszerűbb, amit jobb, ha kerülünk.


Népszerű és finom, de nem egészséges

Bizonyos ételek mellőzése felgyorsíthatja az anyagcserét idősebb korban is. Catherine Gervacio dietetikus szerint ilyen lehet az igen népszerű olajban sült burgonya. Az sült krumpli magas zsír- és kalóriatartalommal bír, miközben gyakorlatilag semmilyen tápértéket nem kínál. Gyakori fogyasztása lassabb anyagcserét és nem kívánt súlygyarapodást is előidézhet, de más egészségügyi probléma is visszavezethető a fogyasztására, például a szívbetegség és a cukorbetegség.

A sült krumplinak nem csak a magas zsírtartalma, hanem az üres kalóriatartalma is káros lehet, ugyanis nem tartalmaz érdemi tápanyagokat, csak kalóriát ad a szervezethez, ami sem a testsúlyszabályozás, sem pedig az egészség szempontjából nem hasznos

- idézi a dietetikust a Magyar Mezőgazdaság.

Ezen élelmiszer feldolgozása a szervezet kevés energiáját veszi igénybe, viszont megterhelheti az anyagcserét. A másik probléma a transzzsírtartalma, amely gyulladáshoz vezethet és súlygyarapodást is előidézhet.

Azonban a keményítőtartalmú zöldségeket egészséges módon is el lehet készíteni (például zsiradékok nélkül), ezért nem kell lemondanunk a burgonya fogyasztásáról.

Süssük ropogósra a burgonyát! A forró levegős fritőz sütők is szóba jöhetnek a zsírbevitel csökkentése érdekében, ami egy sokkal jobb alternatíva lehet, mint a gyorséttermi sült krumpli

- javasolja Gervacio.

Érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra télen is

Érdemes illeszkednie a táplálkozásunknak az adott évszakhoz, aktuális időjáráshoz. Ősszel, amikor a hőmérséklete csökkenni kezd, jobban eshetnek a melegebb ételek, hiszen segítenek a szervezet hőháztartásában. A télen ismét előtérbe kerülhetnek a szárazabb, sütött, fűszeresebb ételek.

Bőkezűbben fűszerezhetünk például bazsalikommal, rozmaringgal, babérlevéllel, kakukkfűvel, zsályával, kardamonnal, borsfélékkel, szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, erős paprikával, szerecsendióval, borókabogyóval, vaníliával, így fokozva a belső meleget.

Télen túl sok gyümölcs fogyasztása sem szerencsés

A műízű ételek megzavarhatják a szervezet által sugallt kívánságokat. Például nem szabad túl sok gyümölcsöt enni a télen. Ha nagy mennyiségben fogyaszt hűtő hatású trópusi gyümölcsöt, megzavarhatja a testünk hőháztartását és kiszolgáltathatja magát a szervezetünk. Azonban az aszalt és a száraz termékek kisebb mennyiségekben beiktathatók az étrendbe.

A zöldségek jobb választás lehetnek, hiszen azokat túlnyomórészt hőkezeljük, így a főzés és a sütés megváltoztatja az energiájukat. Fogyasztanunk kell belőlük egy keveset nyersen is a vitamin- és az enzimtartalmuk miatt. A csírák és a fermentált zöldségek szintén hűtenek, de kisebb mennyiségben, megfelelően kombinálva az étrend részei maradhatnak télen is.


Ne hagyd ki!