Óriási növekedés várható idén a globális fűszer-kereskedelemben
Fotó: Shutterstock

A csalók is felfedezték a fűszerpiacban rejlő lehetőségeket

Hatalmas növekedést várnak idén a globális fűszerpiactól a szakértők. Úgy tűnik, az emberek egyre szívesebben használnak olyan fűszereket az ételeikhez, amelyekről korábban nem is hallottak.


Óriásit nőhet a fűszerpiac

Nagyot nőtt a globális kereslet a fűszerekre az elmúlt időszakban. A BBC összeállításából kiderül, a gyors növekedés a világjárvány időszakában kezdődött.

A fűszerek divatja a világpiacon is jól látható konjunktúrát eredményez. Ennek hátterében a pandémia áll, mivel sokkal többen főztek otthon, és egyre bátrabban tették. A fiatal nemzedék is rászokott a főzésre, náluk a hagyományos ízesítés kevésbé számít, viszont nyitottak minden újra: a világ konyhái elkezdtek hatni egymásra, és ebben a fűszerek jártak az élen

- idézi Donald Prattet, a világ legnagyobb fűszerkereskedő cégének, a McCormicknak a beszerzési igazgatóját a HVG.

Hozzátette, egyre többen mellőzik a zsíros ételeket, a sót és a cukrot. Az ezek után keletkező űrt a legtöbben növényekkel és fűszerekkel töltik be. Ráadásul az orvosok is ajánlják például a kurkuma, a kömény és a fahéj fogyasztását.

Hatalmas piac

Tavaly nagyjából 79 milliárd dollárt tett ki a globális fűszerfogyasztás. Idén az szakértői kalkulációk szerint 126 milliárd dollárt fog költeni a világ fűszerekre és fűszernövényekre.

Egyébként a fűszerek legnagyobb arányban Indiából származnak. Tavaly a fűszerexportjuk értéke 4,1 milliárd dollár volt, de idén sokkal nagyobb lehet. Utánuk következik a sorban Indonézia, Kína, Vietnam és Brazília.

A legfejlettebb fűszertermesztő országokban - például az Egyesült Államokban - a termesztő gazdák manapság igencsak panaszkodnak a termelési költségeik, különösen az energiaárak megugrására. Azonban árat nem emelhetnek, hiszen úgy nem lennének versenyképesek a legnagyobb exportőrországok termelőivel szemben.

Óriási csalások a nemeztközi fűszerpiacon

Európába éves szinten nagyjából 300 ezer tonna fűszer érkezik, javarészt Kelet-Ázsiából. Azonban a fűszerimport az uniós Joint Research Center kutatása szerint nagy mennyiségben tartalmaz hamisítványokat.

Az általuk vizsgálat 1885 minta körülbelül 17 százalékáról bizonyosodott be, hogy hamisítvány. A tanulmányozott fűszerminták 21 uniós országból, valamint Norvégiából és Svájcból származtak (arra nem térnek ki, hogy volt-e köztük a magyar piacon forgalmazott termék). Leggyakrabban az oregánófűszereknél találkoztak ilyen problémával, a termékminták csaknem 48 százalékánál. Emellett jelentős mennyiségben volt hamis a bors (17 százalék), a kömény (14 százalék), a kurkuma (12 százalék) és a sáfrány is (11 százalék). A vizsgált fűszerek nagyjából 2 százalékában nem engedélyezett színezékeket is találtak. A miértre egyszerű a válasz. A hamisítvány olcsóbban előállítható, mint az eredeti.

The Conversation

Ne hagyd ki!