Azonban nagyon nem egyszerű a termesztése
Fotó: Shutterstock

Itthon is termeszthető a világ legdrágább fűszere

10 millió forintnál is többet fizethetnek a sáfrányból készült fűszer kilójáért a világpiacon. A növény Magyarországon is termeszthető, azonban gondozása rendkívül munkaigényes, ezért csak kevesen foglalkoznak vele.


A sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye

A világ legdrágább fűszere a sáfrány, melynek termesztése az utóbbi években ismét gyökeret vert hazánkban. Azonban rendkívül munkaigényes gondozása miatt csak kevesen foglalkoznak vele, ráadásul a gépesítés az esetében szóba se jöhet. Elsősorban családi- és biogazdaságok profitálnak belőle. A sáfrány jó minőségű bibéjének a kilójáért azonban 8-12 millió forintot is fizetnek.

Az én véleményem az, hogy a magyar és a bolgár a világ talán két legjobb minőségű sáfránya. Manapság hazánkban csak néhány gazda foglalkozik a jóféle sáfrány (Crocus sativus) termesztésével

- nyilatkozta korábban Horváth Lénárd, a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke.

A fűszernövényt igen keresett volt az előző években a világpiacon. Gasztronómiai felhasználása mellett a gyógyszeripar is keresi, hiszen szerepet kapott például a rákkutatásban.

A növény bár igen érzékeny, a hazai klímaváltozás kedvezhet neki a szakember szerint. Előnyére válnak az egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak. Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli.

Tényleg nem egyszerű a termesztése

Az Agrárszektor hozzáteszi, a fűszer különösen magas ára annak is köszönhető, hogy egy kilogramm sáfrányfűszer előállításához mintegy 100 ezer darab bibére van szükség. Ráadásul a bibéket kézzel takarítják be.

Valóban kedveli a meleget, azonban az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékeloszlás a növénynek sem ideális. A párás, csapadékos időben pedig betegségek léphetnek fel, valamint nem bírja az erős téli fagyokat sem.

A telepítése is költséges, a szaporítóanyagának a beszerzése sem egyszerű, és mindezt 2-3 évente meg kell tenni, az állományok ugyanis nem tarthatók fenn hosszabb ideig a betegségek miatt. Tehát jócskán van oka a kiemelkedően magas piaci árának. Mindemellett hektáronként 3-20 kilogrammot lehet belőle betakarítani.

Miért olyan olcsó az hazai üzletláncokban?

Hazánkban több üzletlánc fűszerkínálatában is elérhető áron fellelhető a sáfrány. Például a Tescoban 0,12 gramm 490 forint, az Auchanban pedig 460 forint. A portál megjegyzi, hogy ilyen áron egészen biztos, hogy nem tiszta sáfránnyal van dolgunk.

A fűszer jellegzetes vörös, apró, vékony szálakból áll. Minél hosszabb, sötétebb, annál jobb. Azonban nem tartalmazhatja a bibének a virág szárában futó fehér vagy sárgásfehér, alacsony hatóanyag- és aromaanyag-tartalmú részeit. Nem lehet benne porzódarab, sziromdarab, kosz, tehát semmilyen idegen anyag. Gyakran a sáfrányt szeklicével keverik, ami szintén csökkentheti az értékét.

Ne hagyd ki!