A csapadék mennyisége stabil marad éves szinten a régióban, de drasztikusan változhat az eloszlása
Fotó: Shutterstock

Minket is fenyeget a vízhiány? Így látja a szakértő

A WWF (World Wide Fund for Nature - világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete) regionális vezetője szerint újabb válság felé sodródik Európa. Egyes időszakokban vízhiány fenyegeti a kontinens számos területét, például a közép- és kelet-európai régiót is.


Európai vízhiányra figyelmeztet a WWF

Andreas Beckmann, a WWF közép- és kelet-európai (KKE) vezetője szerint újabb válsággal néz szembe Európa, mégpedig a vízhiánnyal. A Politico cikkére hivatkozva Beckmann arra figyelmeztet, az aszály nemcsak Spanyolországot és Görögországot, hanem a KKE régiót is érinti.

Megjegyzi, az előrejelzések szerint a csapadék mennyisége stabil marad éves szinten az érintett kelet- és közép-európai országokban, azonban drasztikusan változik az eloszlása. Több érkezik télen és kevesebb nyáron, ami áradásokhoz és aszályhoz vezet.

Hozzáteszi, az emberi tevékenység kedvezőtlen hatásai nemcsak a klímaváltozásban mutatkoznak meg, hiszen nagyon rosszul érintik a biodiverzitást is.

Együtt kell dolgoznunk a természettel, nem ellene

- idézi a szakembert a Portfolio.

A Kisfiú és a Kislány okozhat szélsőséges időjárást

Egyébként jelentős változást hozhat az időjárásban világszerte, hogy megfordult a La Niña. Figyelmeztetnek a meteorológusok: erősödik az El Niño, ami miatt melegebb fázisba kerül a Föld az év hátralévő részében.

Az El Niño és a La Niña időszakosan fellépő időjárási anomáliák. Az El Niño (spanyolul azt jelenti: a kisfiú) a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet jelöli. El Niño idején a tengervíz keleti irányba mozog. Nagy mennyiségű hőt szállít Amerikába, és csapadékos időt okoz. Azonban Ausztráliába szárazabb és hűvösebb időszak érkezik.

Ha megfordul az áramlás, onnantól kezdődik a La Niña (spanyol jelentése: a kislány) jelenség. Ekkor a hő nyugat felé mozog. Amerika nyugati partjainál a távozó meleg tengervíz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg érkezik. Ez kevésbé párolog, így ott szárazabb, aszályosabb időszak következik. Viszont emiatt a Csendes-óceán nyugati felében - például Ausztráliában és Ázsia keleti és délkeleti részén - jelentős csapadékra kell készülni, ami gyakran áradásokkal jár.

Extrém meleg jöhet

Az elmúlt éveket a hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña uralta, azonban ez az időszak véget ért. Egyre erősödik az El Niño, vagyis a tengerfelszíni hőmérséklet több fokkal magasabb lesz, ami melegebb időjárást okoz. Mindez a klímaváltozással karöltve azt eredményezheti, hogy - a mérések kezdete óta - az idei lehet a legmelegebb év globálisan.

Az elkövetkező időszakban megnövekedhet az extrém hőhullámok, valamint az aszályos és az erdőtüzek kockázata. Különösen ott, ahol az El Niño szárazabb időjárást eredményez. Egyes modellek szerint az El Niño az ősz második felétől 2024 tavaszáig lehet a legerősebb, viszont más számítások alapján akár két-három évig is eltarthat. Megjegyzik, az elmúlt nyolc év volt a Földünk történetében a nyolc legmelegebb esztendő, amiből három évet (2020, 2021 és 2022) a hűvösebb La Niña uralt.

Ne hagyd ki!