Mosogatógép
Fotó: Shutterstock

Rezsiharc: 10+1 tipp a takarékos háztartási gép választáshoz

Hogyan legyünk tudatos és takarékos vevők a háztartási gép választásnál? Az első rezsiszámlák megérkezésével ez most égető kérdés lett. A Media Markt egy kutatás kapcsán gyűjtötte össze a tudnivalókat!

​Elektromos tűzhelyek, beépíthető sütők

1. Hőlégkeveréses üzemmód: ezzel akár 25% energiát is spórolhatunk a hagyományos alsó-felső sütéshez képest, sütési ciklusonként.

2. Maghőmérő, illetve húshőmérő: nem kell nyitogatnunk az ajtót, hogy nézegessük, mikor készül el az étel – tehát a készüléket sem kell újra felfűteni a kívánt hőmérsékletre. A túlsütést is elkerülhetjük, hiszen amint megsült az ételünk, bizonyos fejlettebb modellek esetében, le is kapcsol a sütő.

​Mosógépek

3. Mosatlan ruhatöltet érzékelése: a készülék érzékeli a betöltött ruha súlyát, összetételét, a kimenő vízből méri a mosóvíz szennyezettségi szintjét. Ezen adatok révén állítja be a gép a pontosan felhasználni kívánt víz mennyiségét, és a program hosszát.

4. A fenti funkció továbbfejlesztett verziója, az automata mosószer és öblítőszer adagolás, mely a fenti adatok alapján pontosan a szükséges mennyiségű mosószert és öblítőt adagolja a ruhákhoz.

5. Gőzfrissítés: az éppen csak szennyezett ruhákat tudjuk felfrissíteni, nem szükséges azonnal kimosni, vagy a téli/nyári elcsomagolt, „szekrényszagú” ruhaneműt átgőzölve frissen mosott hatást kapunk, ezzel is vízhasználatot takarítva meg.

​Hűtők és fagyasztók

6. Nyaralás üzemmód: ha 2 napnál tovább nem tartózkodunk otthon, ezzel alacsonyan tarthatjuk a készülék fogyasztását (szinte üres állapotban, vagy „kamrahűvöset” bíró ételek tartása esetén), modelltől függően akár 50%-ot is megtakaríthatunk. Ne feledjük: szobahőmérsékletről lehűteni a készüléket sokkal nagyobb energiafelhasználást jelent, mint azonos hőmérsékleten tartani azt.

7. „NoFrost”, azaz jegesedés mentes készülékek: ezeket nem, vagy csak nagyon ritkán szükséges leolvasztani. A jegesedés elkerülése azért is nagyon fontos, mert már 5 mm jégréteg akár 30%-kal is növelheti a készülék energiafogyasztását.

8. Dupla ajtós gépek: egyes, ún. „side by side” készülékeknél elérhető a technológia, ami annyit tesz, kopogtatásra felkapcsolódik a világítás, és láthatóvá válik a tartalma, ezáltal még az ajtónyitás előtt eldönthetjük, hogy mit szeretnénk kivenni.

9. Ennek a megoldásnak egy egyszerűbb verziója a sima dupla ajtó, aminél a nagy ajtón belül van kialakítva egy dupla ajtós rész, ahová a legszükségesebbet tudjuk elhelyezni, így csak ezt kell kinyitnunk, nem pedig az egészet.

Mosogatógépek

10. Eco üzemmód: a fűtőszál fogyasztja a mosogatógépben a legtöbbet, így javasolt alacsonyabb hőfokon mosogatni. Az Eco programmal hosszabban ugyan, de alacsony hőmérsékleten, kevesebb energiával üzemel a készülék.

11. Ajtónyitás funkció a szárítás végén: egyes készülékek automatikusan kinyitják az ajtajuk a szárítási ciklus vége felé, ezáltal a szabad levegőn a még meleg edények nagyon hamar megszáradnak, és nem kell további áram felhasználásával „mesterségesen” szárítani az edényeket.

Ne hagyd ki!