Spanyol kutatók paradicsom-hulladékból állítottak elő bioműanyagot
Fotó: Shutterstock

Paradicsomból műanyagot? Megtörtént, van remény

Egyre erőteljesebb a szándék arra, hogy a nehezen lebomló műanyagokat környezetbarátabb anyagokkal helyettesítsék a világ országaiban. Spanyol tudósok közelebb jutottak a megoldáshoz, bár az ipari áttörésre még várni kell, mert drága a technológia.


Paradicsomból műanyag

Spanyol kutatók cellulózt vontak ki a paradicsomkészítmények - például a ketchup - gyártása során hulladéknak számító paradicsomszárból, levelekből és paradicsomhéjból, amiből átlátszó műanyag fóliát készítettek. Az új bioműanyag a hagyományos, kereskedelmi forgalomban kapható műanyag csomagolóanyagokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azonban előnye, hogy a tengerben egy hónap alatt lebomlik. A kőolajszármazékokból gyártott fóliák lebomlási ideje ezzel szemben 450 év – írja a Magyarmezőgazdság.hu.

A fejlesztő malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézet a bioműanyaggal kapcsolatosan elmondta, hogy egy olyan antibakteriális és bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal módosítható anyag született, amely alkalmas akár élelmiszerek csomagolására is.

Felhasználásuk

A kutatók szerint a paradicsom felhasználásával készült bioműanyagot akár víztaszítóvá, fluoreszkálóvá, gyöngyházfényűvé, különböző színűvé és árnyalatúvá lehet alakítani. A fólia emellett „okos csomagolás" készítésére is használható: ha ételt csomagoltak bele és elveszíti eredeti színét, az azt jelzi, hogy nedvességet szívott magába, ezért romlott a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága.

Emellett bevonható vele konzervdobozok belseje is, hiszen segíti a fémet, hogy ne rozsdásodjon, valamit ne érintkezzen az élelmiszerrel. Ez az anyag pedig nem lép kémiai reakcióba a konzervben tárolt élelmiszerrel.

A kutatók bíznak az anyag sikerében, azonban kételkednek benne, hogy egyhamar használni fogja az ipar. Véleményük szerint olyan gépek kialakítása, amelyek ezt a bioműanyagot üzemi mennyiségben létrehozza, igen költséges lehet.

Van nagyvállalat, amely már átállt

Zöld ipari fordulatra van azonban pozitív példa: áprilisban jelentette be a Waitrose brit áruházlánc, hogy átállnak teljesen lebomló és komposztálható sajátmárkás kávékapszulák gyártására és forgalmazására. Az új kapszulák a napraforgómag kérgéből és kukoricából származó cukrokból állnak, így otthoni körülmények között is teljesen komposztálhatók. A kapszulák fedele pedig cellulózból készül, és a termék doboza is újrahasznosítható. A Waitrose képviselője szerint a kávézacc műtrágyaként is használható, így az otthon komposztálható kapszulák még jobb megoldást jelentenek – írtuk korábban.

Terjed a trend

Már hazánkat is elérte a trend, hogy vonjuk ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat, azok környezetkárosító hatási miatt. Egy júniusi kormányrendelet értelmében Magyarországon is tilos júliustól ezen termékek, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült áruk forgalomba hozatalát:

  • fültisztító pálcika;
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • tányér;
  • szívószál;
  • italkeverő pálcika;
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is;
  • azokat a könnyű műanyag hordtasakokat, amelyek falvastagsága 15 mikron és a feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-től a felsorolásban nem szereplő italtartó pohárra is kiterjed a tilalom, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Nem terjed ki a kormányrendelet a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohárra és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálakra és pálcikákra.

A tilalom megszegőit megbüntetik.

Egyébként is drágul a műanyag

Az idei év közepém hatéves csúcsot döntött annak a granulátumnak az ára, melyet a műanyaggyártók a termékeik előállításához használnak. Ez több tízezer európai gyártót érint. A hiány oka, hogy a pandémia miatti korlátozások miatt jelentősen megnőtt a kereslet a műanyag termékek iránt, ez pedig nyersanyaghiányhoz vezetett, így drágult az alapanyag is – írtuk korábban ebben a cikkünkben.

Ne hagyd ki!