Hamarosan újabb, mindennapjainkban széles körben használt termékkörért kell majd többet fizetnünk. Világszerte hiány van ugyanis a műanyagok gyártásához szükséges nyersanyagból. Emiatt a műanyag zacskóktól a csomagolásokon át a palackokig minden drágulhat.


​Megint a koronavírus...

Hatéves csúcsot döntött annak a granulátumnak az ára, melyet a műanyaggyártók a termékeik előállításához használnak – írja a napi.hu. Ez több tízezer európai gyártót érint. A hiány oka, hogy a vírus miatti korlátozások miatt jelentősen megnőtt a kereslet a műanyag termékek iránt, ez pedig nyersanyaghiányhoz vezetett, így drágult az alapanyag is. Borítékolható, hogy a gyártók más lehetőség híján a drágulást a végfelhasználókra hárítják.

​Drámai károk

Jelenleg 1500 euró/tonna áron vásárolható be a műanyaggyártás nyersanyaga, ami tavaly december óta 25 százalékos emelkedést jelent. Ron Marsh (Polymers for Europe Alliance vezetője) szerint már most katasztrofális következményekről beszélhetünk az iparágban, hiszen máris hiány alakult ki a boltokban, ugyanis nem tudnak előállítani annyi terméket, amennyire igény lenne a nyersanyag hiánya miatt. Bizonyos üzemekben már teljesen kifogytak az elsősorban polietilén- és polipropilén-gyártásban használatos granulátumból, de azokra is ez vár, akik még a felhalmozott készleteikből gazdálkodnak.

​Szerteágazó probléma

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi műanyagot használunk a hétköznapjaink során. Műanyag zacskók, ételek, termékek csomagolása, tárolóedények, palackok, de érdekességképp még a koronavírus-vakcina gyártása is veszélybe került, ugyanis azokat az üstöket, amelyekben a vakcinát készítik, egy bizonyos típusú műanyag zsákkal kell kibélelni, így természetesen erre is hatással van a nyersanyag hiánya.

​Nincs ok a pánikra

Az európai gyártók jelentős része hosszútávú megállapodások alapján szerzi be a granulátumot, így valamilyen szinten biztonságban vannak az áringadozásokkal szemben. Ám mivel a kőolaj is drágul, ami a műanyag granulátum alapanyaga, így a gyárak profitrátája vékonyodik. De nem csak a gyárak alapanyagkészletei fogynak, hanem a műanyag termékek készletei is, ezek hiánya pedig azt eredményezi, hogy az áruházak kifogyhatnak a termékeikhez szükséges csomagolóanyagokból. Aggasztó, hogy ez érint olyan polimeralapú higiéniai termékeket is, mint amilyen az arcmaszk.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!