Hamarosan újabb, mindennapjainkban széles körben használt termékkörért kell majd többet fizetnünk. Világszerte hiány van ugyanis a műanyagok gyártásához szükséges nyersanyagból. Emiatt a műanyag zacskóktól a csomagolásokon át a palackokig minden drágulhat.


​Megint a koronavírus...

Hatéves csúcsot döntött annak a granulátumnak az ára, melyet a műanyaggyártók a termékeik előállításához használnak – írja a napi.hu. Ez több tízezer európai gyártót érint. A hiány oka, hogy a vírus miatti korlátozások miatt jelentősen megnőtt a kereslet a műanyag termékek iránt, ez pedig nyersanyaghiányhoz vezetett, így drágult az alapanyag is. Borítékolható, hogy a gyártók más lehetőség híján a drágulást a végfelhasználókra hárítják.

​Drámai károk

Jelenleg 1500 euró/tonna áron vásárolható be a műanyaggyártás nyersanyaga, ami tavaly december óta 25 százalékos emelkedést jelent. Ron Marsh (Polymers for Europe Alliance vezetője) szerint már most katasztrofális következményekről beszélhetünk az iparágban, hiszen máris hiány alakult ki a boltokban, ugyanis nem tudnak előállítani annyi terméket, amennyire igény lenne a nyersanyag hiánya miatt. Bizonyos üzemekben már teljesen kifogytak az elsősorban polietilén- és polipropilén-gyártásban használatos granulátumból, de azokra is ez vár, akik még a felhalmozott készleteikből gazdálkodnak.

​Szerteágazó probléma

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi műanyagot használunk a hétköznapjaink során. Műanyag zacskók, ételek, termékek csomagolása, tárolóedények, palackok, de érdekességképp még a koronavírus-vakcina gyártása is veszélybe került, ugyanis azokat az üstöket, amelyekben a vakcinát készítik, egy bizonyos típusú műanyag zsákkal kell kibélelni, így természetesen erre is hatással van a nyersanyag hiánya.

​Nincs ok a pánikra

Az európai gyártók jelentős része hosszútávú megállapodások alapján szerzi be a granulátumot, így valamilyen szinten biztonságban vannak az áringadozásokkal szemben. Ám mivel a kőolaj is drágul, ami a műanyag granulátum alapanyaga, így a gyárak profitrátája vékonyodik. De nem csak a gyárak alapanyagkészletei fogynak, hanem a műanyag termékek készletei is, ezek hiánya pedig azt eredményezi, hogy az áruházak kifogyhatnak a termékeikhez szükséges csomagolóanyagokból. Aggasztó, hogy ez érint olyan polimeralapú higiéniai termékeket is, mint amilyen az arcmaszk.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!