A Magyarországon működő nemzetközi üzletláncok közül most az Aldi lépett a környezetvédelem érdekében: eltávolítja a saját márkás üditőihez csomagolt műanyag szívószálakat. szívószál nem a világ, de esetükben világszerte és évente 70 millió darabról van szó.


A jelentős környezeti terhelést okozó műanyag szívószálakat papírból készült változatokkal pótolják, ennek köszönhetően évente 100 tonna, nem újrahasznosítható műanyagtól szabadulnak meg - írja nemzetközi híradásokra hivatkozva a Napi.hu, megjegyezve, hogy az új szívószálak ráadásul FSC-tanúsítvánnyal is rendelkeznek, azaz fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származik.

A boltlánc a többi termékénél is igyekszik csökkenteni, 2025-re a jelenlegi szint felére mérsékelni a műanyagcsomagolás arányát, újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható megoldásokkal előrukkolni. Az Aldi tapasztalatai szerint a vásárlók is támogatják ezeket a kezdeményezéseket (talán emlékeztek rá, húsvét előtt írtunk arról, hogy a boltlánc milyen környezetbarát újításokkal készült az ünnepekre).

Így újít az Ikea és a Tesco

Az Ikea már 2020-ban kivonta a kínálatából az egyszer használatos műanyag termékeket, köztük a műanyag szívószálakat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket, italkeverőket, fagyasztótasakokat, szemeteszsákokat, valamint a műanyaggal bevont papírtányérokat és poharakat.

A Tesco olyan újrahasznosítási pontokat kezdett el bevezetni a nagy-britanniai áruházaiban, ahol a vásárlók leadhatják a régi műanyag szatyraikat és csomagolóanyagaikat. A visszavitt műanyagot a Tesco újrahasznosítja, és új csomagolást készít belőlük az élelmiszerek, háztartási termékek és szépségápolási cikkek számára. A tesztüzemben a vásárlók a várt műanyagmennyiség több mint tízszeresét vitték vissza. Az összegyűjtött anyagokból készült például a sajtjaik csomagolása. A szupermarket szerint ez a lépés biztosítaná az Egyesült Királyság legnagyobb műanyag-újrahasznosító hálózatát. Arra számítanak, hogy így évente ezer tonna műanyagot hasznosíthatnak újra.

A Lidl, a Spar és az Auchan

A Lidl idén márciusban legalább 95 százalékban újrahasznosított műanyagból készült, időszakosan elérhető háztartási termékekkel állt elő. Az árucikkek előállításához sokkal kevesebb természeti erőforrást használnak fel, mint az „új" műanyag esetében. A cég műanyagstratégiájának részeként különböző színű vödrök, vállfák, tárolódobozok, összecsukható rekeszek és szennyestartó kosarak kerültek a kínálatba. A 28,5 tonnányi háztartási műanyaghulladékot a PreZero, a Schwarz Csoport (ehhez a vállalathoz tartozik a Lidl és a Kaufland is) környezetvédelemért felelős részlege összegyűjtötte, megtisztította, majd újrahasznosított műanyag granulátumokká dolgozta fel.

A Spar és az Auchan is igyekszik minimalizálni a műanyagok felhasználását, például újrahasznosítható zacskók bevetésével. Ezzel a rivalizálással valamennyien nyerhetünk.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Így még nem vertek át bankárt, 11 milliárd forintos a kár

Az Egyesült Arab Emírségekben távolról csaptak be egy banki alkalmazottat, a műveletben fontos szerep jutott annak a szoftvernek, amelynek segítségével az elkövetők rekonstruálták a fiókvezető hangját.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!