Megereformálja a brit Aldi a csokitojást

Átalakítja a húsvéti csokitojásokat a brit Aldi: az aljuk lapos lesz, ezzel a boltlánc több tonna műanyagot takarít meg.


Bizonyos húsvéti csokitojások alja lapos, négyszög alakú lesz, ami lehetővé teszi, hogy ne dőljenek el, így pedig a belső műanyag csomagolásra sincs szükség. Összesen 6 húsvéti termékcsoport újul meg és lesz teljesen műanyagmentes. Ezen kívül más megoldásokkal is igyekszik megszabadulni a felesleges műanyagtól a cég- írja a Napi.hu.

A termékek csomagolásán a hagyományosan műanyagból készült átlátszó „ablakokat" például farostból készült komposztálható cellulózfóliára cserélik. Jön egy teljesen fenntartható csokoládédoboz is, amihez a betét újrahasznosított burgonyahéjból készült. Az Aldi ezekkel 29 tonna műanyagnak int búcsút. A cég célja, hogy 2025 végéig az összes termékének a csomagolása újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.

Műanyagmentesen karácsonyozott a Tesco

A boltláncok világszerte igyekeznek visszafogni a műanyagfelhasználást: a brit Tesco például több mint 20 millió darab egyszer használatos műanyagot távolított el karácsonyi kínálatából a brit Tesco. Utóbbi boltlánc magyar leánya is spórol a műanyaggal. A boltlánc 2019 februárjában vállalta, hogy 2020 végére sajátmárkás termékeiből eltávolítja az összes nehezen újrahasznosítható anyagot: ennek eredményeként 454 tonna műanyag vált szükségtelenné. A Lidl, a Spar és az Auchan is igyekszik minimalizálni a műanyagok felhasználását, például újrahasznosítható zacskók bevetésével.

Ismered a Kolumbusz tojása sztorit?

Kolumbuszt állítólag azzal bírálták az irigyei, hogy nem is volt olyan rendkívüli teljesítmény Amerika felfedezése, más is meg tudta volna tenni. A felfedező ekkor kért egy főtt tojást, és fogadást ajánlott az egybegyűlteknek: nem tudják külső segítség, támasz nélkül megállítani az asztalon. Mindenki kudarcot vallott. Kolumbusz akkor az asztal lapjához koccantva kicsit megtörte, és a sík felületen megállította a tojást. Ja, így könnyű, mondták erre az egybegyűltek, majd szégyenkezve felismerték a tanulságot: ha már mindenki ismeri a mutatványt, valóban könnyű megcsinálni. Elsőnek lenni valamiben, az az igazán bátorságot, leleményességet, kitartást igénylő cselekedet.


Ne hagyd ki!