4 darab olajkút sziluettje látható a naplementében, metánt bocsátanak ki, ez nem látszik
Fotó: Shutterstock

Olajkutakat tömnek be az USA-ban! Mi állhat a háttérben?

A Biden-kormány az infrastrukturális törvénytervezet részeként 1,15 milliárd dollárt, azaz nagyjából 362,25 milliárd forintot mozgósított annak érdekében, hogy az USA érintett államai ártalmatlanítsák a környezetszennyező olaj- és gázkutakat.Időzített bomba

A kormány lépését elsősorban az indokolta, hogy a szóban forgó, elhagyatott, üzemen kívül helyezett kitermelők metánt bocsátanak ki. A metán a földgáz egyik fő összetevője, amely az Egyesült Államok üvegházhatású-gázkibocsátásának 10 százalékáért felel. Az olaj- és gáziparra az ország metánkibocsátásának közel 30 százaléka vezethető vissza.

Az USA államaiban hosszú évek óta több ezer magára hagyott kút „árválkodik”, amelyek folyamatosan szennyezik a légkört. A Biden-kormány a friss 1,15 milliárd dolláros finanszírozással együtt már összesen 4,7 milliárd dollárt (1 480,5 milliárd forint) különített el a helyzet orvoslására.

Globális probléma

A szövetségi programban való részvételhez tavaly szándéknyilatkozatot kellett benyújtani a Belügyminisztériumhoz, ennek végül 26 állam tett eleget. A hivatalos adatok szerint összesen körülbelül kilencmillió ember él az elhagyott kutak egy mérföldes vonzáskörzetében.

Deb Haaland belügyminiszter nyilatkozatában kifejtette, hogy a finanszírozás lehetővé teszi a kormány számára, hogy „szembeszálljon az örökölt szennyezéssel és a régóta fennálló környezeti igazságtalanságokkal.

Sürgősen tennünk kell valamit az ország több mint százezer dokumentált elárvult kútjával kapcsolatban, és egyetlen közösséget sem hagyhatunk magára. Ezzel jót teszünk a klímánknak, a közösségeink egészségének és az amerikai munkavállalóknak

-mondta a miniszter.

A Fehér Ház tavaly segített előmozdítani a Globális Metánvállalás megállapodást, amely a metánkibocsátás 30 százalékos csökkentését célozza az évtized végére. A mozgalomhoz már több mint 100 nemzet csatlakozott. A világ 30 legnagyobb metánkibocsátója közül eddig 15 jelezte részvételi szándékát.

Ne hagyd ki!