Nagy fejlesztés valósult meg a hazai csomagolóanyag-ágazatban.
Fotó: Shutterstock

Itt a koronavírusálló csomagolás!

A vírus- és baktériummentes csomagolóanyagokat Körösladányban találták ki és ott is gyártják. A csomagolás ellenálló a coviddal szemben is.


Magyar fejlesztés a csomagolóanyagok területén

A Box Print-FSD Packaging Kft nano-ezüst részecskékkel rendelkező lakk-, vagy fóliabevonattal éri el általa készített csomagolóanyag vírus - és baktériummentességét. A bevonatot a speciális gépparkjuk segítségével viszik fel a csomagolóanyagaik felületére. Az így készült anyagokra kerülő vírusok és baktériumok száma 99,99 százalékkal lecsökken. A lakkot baktériumfajokkal és a koronavírus-család törzsével szemben is sikeresen tesztelték – írja az Infostart.hu.

A magyar tulajdonú cég egyébként a közelmúltban hajtott végre egy 685 millió forint értékű beruházást, részben 548 millió forintos uniós támogatásból. Egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását tudják jelenleg gyártani, hamarosan azonban megfelelhetnek a gyógyszeripar szigorú követelményrendszerének is. Évi 150 millió darabot képesek előállítani koronavírus antigén gyorsteszt dobozból, ezért elsősorban németországi export lehetőségét is keresik.

A céget két magyar magánszemély alapította 1998-ban. Dunaharasztiban és Körösladányban van telephelyük. Több mint hatezer négyzetméteren gyártanak csomagolóanyagokat, tavaly nagyjából 155 millió terméket. Összesen 87 embert foglalkoztatnak, a közeljövőben azonban tervben van a létszámbővítés – írja a portál.

Modern fejlesztések a csomagolóanyagok piacán

Több fejlesztésről is írtunk korábban az említett iparágban. Ebben a cikkünkben például egy olyan „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagról számoltunk be, amelyet a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja fejlesztett ki. Ez az anyag azáltal, hogy elpusztítja az emberre és az élelmiszerekre veszélyes mikrobákat, két-három nappal meghosszabbítja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

A csomagolóanyagban lévő rostok ugyanis magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezek pusztítják el a veszélyes baktériumokat, illetve a gombákat a fogyasztásra kész élelmiszerekről, akár nyers húsokról, zöldségekről és gyümölcsökről is. Egy frissen becsomagolt szamóca például hét napig friss maradhat, nem penészedik, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami négy napig marad egészséges. Emellett a kutatók szavatolják, hogy a csomagolás kedvező tulajdonságai akár hónapokig is kitartanak.

A csomagolóanyag egyébként a kukoricaszemekben lévő zein fehérjéből, keményítőből és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Ez a vegyület tartalmaz például citromsavat, vagy a konyhában igen népszerű kakukkfű olaját is.

Ne hagyd ki!