Számos ital kupakja változik meg jelentősen 2024-ig
Fotó: Shutterstock

Jön egy nagy csavar a műanyag italos kupakoknál

Több hazai italgyártó vezet be rögzített kupakos italokat. Ezzel az innovációval tennének eleget az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvnek.


Megváltoztathatja az italos palackokat egy uniós irányelv

Több vezető európai italgyártóval együttműködve a Tetra Pak svéd-svájci multinacionális élelmiszer-csomagoló vállalat rögzített kupakos italcsomagolásokat vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon. Az innováció miatt a termék felbontásakor annak kupakja rögzítve marad a csomagoláshoz. Ezzel a megoldással csökkenthető a műanyaghulladék mértéke, és megelőzhető, hogy a kupakok elkülönülve a környezetbe kerüljenek, valamint az újrahasznosításuk is egyszerűbbé válik – írja a cég közleménye.

Az uniós SUP szabályok miatt (Single Use Plastic vagyis Egyszer Használatos Műanyagokra vonatkozó) minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024 júliusig áttérni a rögzített kupakos italokra. Az új termékeket már több európai országban bevezette a Tetra Pak, például Írországban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában.

Erre számíthatunk Magyarországon

Hazánkban elsőként a HeliCap 26 Pro rögzített kupakokkal találkozhatunk a Tetra Gemina Aseptic csomagolásokon. A termék 190 foknál nagyobb szögben nyílik, és 26 mm átmérőjű a kiöntőnyílása. A biztonsági gyűrűi miatt pedig meg lehet bizonyosodni róla a vásárláskor, hogy az ital korábban nem volt felbontva.

A kupak csavarással nyitható, záráskor pedig vissza kell pattintani a helyére. A fenntarthatósági szempontok miatt az új záróelem növényi alapú változatban is elérhető. A Tetra Gemina Aseptic kupakja 85 százaléka cukornád alapú műanyagból készül.

Biológiailag lebomló műanyagon dolgoznak magyar kutatók

Csupán egy százalékát teszik ki a biológiailag lebontható polimerek a hazai műanyaggyártásnak. A maradék 99 százalék leginkább kőolajszármazékokból készül. Pedig Európában egyre nagyobb arra az igény, hogy kivonják a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat.

Az egyszer használatos műanyagokkal sem lenne probléma, ha megfelelő helyre dobnánk őket, összegyűjtenénk, majd újrahasznosítanánk. Ám a múltban két generáció oktatásából is kimaradt annak a tudásnak az átadása, hogyan kell felelősséggel bánni a szeméttel

- nyilatkozta Vida Ádám, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója.

Ma a biopolimerek jellemzően olyan élelmiszer-alapanyagokból készülnek, amelyek akár élelmezésre is fordíthatók. Viszont a kuktatóintézet idehaza szezonálisan elérhető biomasszákat, hulladékokat, ipari melléktermékeket használna fel a gyártáshoz, amelyek nem hasznosíthatók élelmezési célokra. Ezen anyagokból fermentációval tejsavat állítanának elő, azt polimerizálnák, majd az így létrejövő polimerből műanyagot gyártanának.

Ne hagyd ki!