Végső cél a körforgásos gazdaság kiépítése
Fotó: Shutterstock

Magyar kutatók forradalmasítanák a hazai műanyaggyártást

Magyar kutatók fejlesztése válthatja ki az olajat a hazai műanyaggyártásban. A Bay Zoltán kutatóintézet újabban olyan biológiailag lebomló polimerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek helyettesíthetik a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagokat.


Biológiailag lebomló műanyagon dolgoznak magyar kutatók

Csupán egy százalékát teszik ki a biológiailag lebontható polimerek a hazai műanyaggyártásnak. A maradék 99 százalék leginkább kőolajszármazékokból készül. Emellett az Unióban egyre nagyobb arra az igény, hogy teljesen kivonják a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat.

Az egyszer használatos műanyagokkal sem lenne probléma, ha megfelelő helyre dobnánk őket, összegyűjtenénk, majd újrahasznosítanánk. Ám a múltban két generáció oktatásából is kimaradt annak a tudásnak az átadása, hogyan kell felelősséggel bánni a szeméttel. (…) Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy biológiai alapokon, biológiailag lebontható műanyagokat szeretnénk gyártani

- idézi Vida Ádámot, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatóját a VG.

Így gyártanának polimert

Ma a biopolimerek jellemzően olyan élelmiszer-alapanyagokból készülnek, amelyek akár élelmezésre is fordíthatók. Viszont a kuktatóintézet idehaza szezonálisan elérhető biomasszákat, hulladékokat, ipari melléktermékeket használna fel a gyártáshoz, amelyek nem hasznosíthatók élelmezési célokra. Ezen anyagokból fermentációval tejsavat állítanának elő, azt polimerizálnák, majd az így létrejövő polimerből műanyagot gyártanának.

Jelenleg az országnak nincs biopolimer üzeme. Azonban a Bay Zoltán kutatóintézet készíteni szeretne egy olyan tudományos anyagot, amely egy ilyen üzem létrehozásához minden szükséges információt tartalmazna. Erre fog a kutatócsoport koncentrálni egy hároméves projektben, melyhez csaknem kétmilliárd forintjuk van.

Felfogásunk szerint az elkészült termékeket ahányszor csak lehet, újra kell használni. Majd ha ez már nem megy, akkor jöhet a komposztálás, és így bezárulhat a körforgás

– mondta Vida Ádám.

Van előttük példa

Követendő példa lehet Olaszország, ahol ma már nem vegyes, műanyag, fém és papír alapon válogatják a szemetet, hanem például annak alapján, hogy az adott hulladék organikusnak tekinthető-e. Az olaszoknál biopolimergyár is üzemel. A magyar kutatók az itáliai mellett a német és a skandináv megoldásokat is vizsgálják.

Nem lesz száz százalékban bioműanyag minden, ami most a piacon van, de ha a jelenlegi 1-ről felugrunk 5-10 százalék körüli értékre, akkor már nagyon jól fogunk állni

– tette hozzá a szakember.


Ne hagyd ki!