Piacvezető céget vásárolt a Mol
Fotó: Shutterstock

Tovább zöldül a Mol

Magyarország piacvezető műanyag-újrahasznosító vállalatát vásárolta meg a Mol-csoport. A tiszaújvárosi központú üzem kommunális és ipari hulladékot használ fel regranulátum előállítására.


Zöldülne a Mol

A Mol vezető szerepet kíván betölteni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságban Kelet-Közép-Európában. Ehhez a stratégiához illeszkedik a mostani akvizíció. A megvásárolt tiszaújvárosi ReMat Zrt.-vel és a korábban az olajipari vállalat tulajdonába került németországi Aurora Kunststoffe Gmbh-val évi 40 ezer tonnára emelkedhet az óriáscég műanyag-újrahasznosító kapacitása – írja a Mol közleményére hivatkozva az MTI.

Jelentős céget vásárolt a Mol

A ReMar 25 ezer tonna műanyag újrahasznosítására képes, valamint nagyjából 200 embert foglalkoztat. A vállalatnak Tiszaújváros mellett Rakamazon is van üzeme, valamint logisztikai központtal rendelkeznek Pozsonyban.

A modern borsodi cég piacvezető a kommunális és ipari eredetű műanyaghulladékok újrahasznosításában hazánkban. A Mol a segítségükkel tervez egyedi igényeknek megfelelő műanyag és újrahasznosított megoldásokat kifejleszteni, igazodva a piac fenntarthatósági elvárásaihoz. Az Aurora és a ReMat kapacitásait összekapcsolva pedig kompaundokat és regranulátumokat gyártanának az autóipar és a csomagolóipar számára.

„A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 1,5 milliárd forint saját tőkéjű ReMat Zrt. értékesítési árbevétele 3,5 milliárd forint volt 2020-ban, az egy évvel korábbi 4,3 milliárd forint után, árbevételének mintegy ötöde származott exportból. A társaság adózott eredménye 2020-ban csaknem 70 millió forintot tett ki, a megelőző évi 171 millió forint után”

- írja a közlemény.

Lengyelországban is terjeszkedtek

A közelmúltban EBBEN a cikkünkben számoltunk be a Mol egy másik jelentős üzletéről. Januárban egy 610 millió dollár értékű szerződést írtak alá 417 lengyelországi üzemanyag-töltőállomás megvásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel. Az üzlet eredményeként a vállalat a harmadik helyre lép elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Ezzel a tranzakcióval a Mol kiskereskedelmi üzletága a tizedik országba lép be, töltőállomásainak a száma pedig 2390-ra növekszik. Az üzlet azonban az Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ, ami 2022 nyarán várható.

A 610 millió dolláros árat két részletben kívánja kifizetni az olajipari óriás. A készpénzen kívül eszközök átadásával is törleszt a magyar cég. Ez utóbbi részeként 144 magyar, közöttük a nemrégiben vásárolt Lukoil-kutakat és 41 szlovákiai Slovnaft és Lukoil benzinkutat adnak át a PKN Orlennek 259 millió dollár értékben.


Ne hagyd ki!