Cseresznye- és koktélparadicsom-vetőmagtermékeket rangsorolt a Nébih
Fotó: Shutterstock

Nem a Nébih bűne, ha satnya lesz a magról ültetett paradicsom

Több paradicsom-vetőmagterméket is megvizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Nagyjából a harmaduknál találtak problémát, valamint megnevezték a három legjobbat is. Mutatjuk a részleteket!


Újabb termékvizsgálatokat tartott a Nébih

Legutóbb a cseresznye- és koktélparadicsom-vetőmagtermékeket vizsgálták meg a Nébih szakemberei a Szupermenta tavaszi terméktesztek részeként. Összesen 25 tételt ellenőriztek, a klasszikus piros mellett sárga, narancssárga, barnás és fekete termést hozó fajtákat is – olvasható a hivatal sajtóközleményében.

Jó hír, hogy a tesztek során nem találtak GMO-s terméket, valamint ToBRFV vírus jelenlétét sem mutatták ki, és idegen magot sem tartalmaztak a minták. Továbbá megfelelő volt a vetőmagok csírázóképessége és tisztasága is.

Kisebb problémák azért akadtak

Tömegmérést is végeztek a tasakokon a hivatal szakemberei, valamint a magok darabszámát is ellenőrizték. Az utóbbi esetben öt alkalommal mutatták ki, hogy kevesebb magot tartalmaz a termék, mint amennyi a csomagoláson szerepel. A Nébih a problémáról értesítette a forgalmazókat, és felszólította őket a probléma korrigálására is.

Hibát fedeztek fel továbbá három minta csomagolásán - néhány jelölés nem volt rendben. Egészen pontosan az „EU szabályok és szabványok” felirattal, valamint a minősített vetőmag kategória betűjelzésével akadtak gondok. A gyártókat ebben az eseten is figyelmeztette a hivatal.

Rangsorba állították a legjobb termékeket

A Szupermenta eddigi tesztjeihez hasonlóan most is kedveltségi rangsort állítottak a vizsgált termékek között. A résztvevők pontozták a tételek csomagolását, az azon feltűntetett információkat és a felhasználási utasításokat is.

A Nébih szakértői pedig a legfontosabb minőségi mutatók, a csírázóképesség és a tisztaság laboratóriumi ellenőrzések során kapott eredmények alapján értékelték a vetőmagokat.

A végső ragsor a kedveltségi és hatósági vizsgálatok figyelembevétele után így alakult:

  1. Kiepenkerl Romello F1 cseresznyeparadicsom
  2. Samen Pfann Black Cherry paradicsom
  3. Kiepenkerl Yellow Pearshaped cseresznyeparadicsom

Egyéb részletek a vizsgálatokról EZEN a linken érhetőek el. A Nébih egyúttal közölte azt is, hogy további Szupermenta terméktesztek várhatóak a közeljövőben.


Ne hagyd ki!