Jelentősen drágulhatnak a zöldségek
Fotó: Shutterstock

Hiába várunk idén az olcsóbb zöldségre, elszállhatnak az árak

Elszállt a műtrágya és az energia ára, ami különösen érzékenyen érinti a zöldségtermesztőket. Uniós szintű a probléma, így olcsó importtermékekre sem számíthatnak a magyar fogyasztók egy darabig. A hazai termelők is vészjelzéseket adnak..Tartósan drága maradhat a zöldség

20-30 éve nem volt arra példa, hogy ekkora bizonytalanságban induljon egy év a zöldségtermesztők számára, mint 2022-ben – nyilatkozta Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke az Index.hu-nak. Annyira hektikusak ugyanis a termelés során felmerülő költségek, hogy egyszerűen nem lehet előre tervezni az évet. Rekordokat döntött az földgáz és az elektromos áram ára, de sokkal többe kerülnek a növényvédőszerek és a műtrágya is.

A FruitVeb ezért azt javasolta a kormánynak, hogy terjesszék ki azoknak a gazdálkodóknak a körét, akik részesülhetnek a kedvezményes áramtarifában. Az ugyanis csak a legfeljebb tíz alkalmazottat foglalkoztató cégekre érvényes jelenleg, azonban az üvegházas gazdaságokban ennél általában többen dolgoznak.

A többségében termálvizes dél-alföldi kertészetek értékesítését összefogó DélKerTÉSZ tagjai között például akad olyan termelő, akinek nagyjából 600 millió forinttal emelkedett éves szinten az áramszámlája amiatt, mert a korábbi 37–45 forint/kilowattórás tarifa helyett 80–90 forint közötti díjszabással tudta csak megújítani a lejáró szerződését – írja a portál.

Más országok problémái kísértenek itthon is

A költségek azonban nem csak Magyarországon szálltak el, hanem az Európai Unió többi tagállamában is. Ezen országok problémái azonban további gondokat szülhetnek a hazai termelők számára.

„Idén a legmodernebb és -hatékonyabb kertészetekkel bíró Hollandiában is rákényszerül a gazdák egy igen jelentős része, hogy a termelési költségek emelkedése folytán később kezdje a termelést, emiatt azonban jobban összecsúszik majd a magyar szezonnal, ami akár értékesítési nehézségeket okozhat nálunk”

– mondta az Indexnek Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke, a FruitVeB alelnöke.

A szakértő beszélt arról is, hogy az említett okok miatt az sem várható, hogy a jellemzően olcsóbb importzöldségek miatt lehet majd kedvező árú zöldárut kapni a hazai kiskereskedelemben.

Példaként hozható fel a gömbparadicsom árának az alakulása. December elején 530 forintért volt kapható a magyar paradicsom a Budapesti Nagybani Piacon. Január első hetében már 830 forintot kértek kilójáért. Igaz, hogy az importáru még olcsóbb, de 392 forintról 612 forintra drágult az is az említett időszakban.

A hazai termelők viszont úgy számolnak, hogy további 20-30 százalékos felvásárlásiár-növekedésre lenne szükség a túlélésükhöz a zöldáruk piacán. Az azonban kérdéses, hogy mekkora drágulást viselnek még el a vásárlók.

Ne hagyd ki!