Veszélyesek lehetnek a fertőtlenített zöldségek
Forrás: Shutterstock

Veszélyesek lehetnek a fertőtlenített zöldségek

Fertőtlenített zöldségek fogyasztásának veszélyeire hívta fel a figyelmet a Nébih. Sok esetben a zöldáruk tisztításához olyan vegyszereket használnak, amelyek bomlástermékei a növényekbe kerülhetnek, majd elfogyasztásukat követően károsíthatják a fogyasztóik szervezetét.


Kerüljük a fertőtlenített zöldségeket megvásárlását

A „steril” zödségek vásárlásának veszélyeire hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azokat a zöldségeket, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk (például a sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller) egyre gyakrabban értékesítik megmosva és fertőtlenítve. Ennek az lehet az oka, hogy vonzóbbá teszi az ilyen árukat a vásárlók számára az, hogy szebben, gusztusosabban néznek ki és rövidebb ideig kell őket tisztítani. Emellett egészségügyi szempontból biztonságosabbnak érezhetjük egy olyan zöldség megvásárlását, amelyen kevésbé valószínű, hogy kórokozók (mint például a koronavírus) előfordulhatnak – írja közleményében a Hivatal.

A fertőtlenített zöldségek elfogyasztása azonban komoly egészségügyi kockázattal járhat. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként ugyanis klorátok és perklorátok kerülhet az élelmiszerekbe. A klorátok az emberi szervezetbe kerülve például károsítják a vér hemoglobinját, valamint vesebántalmakat is okozhatnak. A perklorátok pedig többek között megzavarják a pajzsmirigy működését, mivel megakadályozzák a szervezet számára a jód felvételét.

A Nébih szerint az élelmiszerek előállítása során ügyelni kell a higiéniára, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek fertőtlenítése! Érdemes inkább az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek tisztaságára ügyelni.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a zöldáru vásárlásakor ne csak a növény jó külleme alapján válasszunk. Nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó. A furcsa, klóros szagú zöldárut megvásárlását pedig kerüljük!

A Nébih azonban megnyugtatásul közölte azt is, hogy szakemberei és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség- és gyümölcstermékeket. Ha pedig határérték feletti klorát- és/vagy perkloráttartalommal találkoznak, hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős büntetésekkel járhat.

Gondok lehetnek citrusfélékkel is

A közelmúltban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy gond lehet néhány kiskereskedelmi forgalomban kapható citrusfélével is. Ugyanis több olyan gyümölcsöt találtak a közelmúltban a magyar üzletekben a Nébih szakemberi, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot (klórpirifoszt, proklorázt és klórpirifosz-metilt) mutatott ki. Ezen áruk (például citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) elsősorban Törökországból érkeztek.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a „rendszeres és alapos határellenőrzés ellenére is” előfordulhatnak ilyen citrusfélék a boltok polcain. Éppen ezért a hivatal arra kéri az élelmiszerkereskedőket, hogy kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket. Emellett további vizsgálatokat helyezett kilátásba a Nébih, elsősorban a nagybani piacokon és a logisztikai központokban.

Ne hagyd ki!