Élelmiszerekkel érintkezve egészségre káros anyagok képződhetnek, így az Európai Unió egészében ki kell vonni őket a forgalomból!


Bambusz és műanyag? Tilos!

Az elmúlt években több olyan élelmiszerrel érintkező tárgy (merőkanál, evőeszköz, tányér, hordozható pohár) tűnt fel a boltok polcain, amelyek műanyag és valamilyen más „természetes anyag", általában bambusz keverékéből készülnek. Az elmúlt időszakban megszaporodtak az ilyen termékekkel kapcsolatos hatósági riasztások, miután kiderült, hogy az egészségügyi határértéket meghaladóan melamin nevű műanyag és formaldehid oldódik ki belőlük. Az EU egyébként pontosan meghatározza, milyen anyagokat lehet a műanyagokhoz keverni, ám a bambusz nincsen ezek között, így ezeket a termékeket teljesen illegálisan forgalmazzák.

Három hónap a türelmi idő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a kereskedők figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében minél előbb vonják ki bambusz és műanyag keverékéből készült áruféleségeket a forgalomból! Erre a következő negyedév végéig van idő. Innentől az ilyen cikkek forgalmazása tilos Magyarországon és az egész EU-ban! A tilalom betartását a hatóság kiemelten fogja ellenőrizni és aki azt megszegi eljárásra számíthat!


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!