Élelmiszerekkel érintkezve egészségre káros anyagok képződhetnek, így az Európai Unió egészében ki kell vonni őket a forgalomból!


Bambusz és műanyag? Tilos!

Az elmúlt években több olyan élelmiszerrel érintkező tárgy (merőkanál, evőeszköz, tányér, hordozható pohár) tűnt fel a boltok polcain, amelyek műanyag és valamilyen más „természetes anyag", általában bambusz keverékéből készülnek. Az elmúlt időszakban megszaporodtak az ilyen termékekkel kapcsolatos hatósági riasztások, miután kiderült, hogy az egészségügyi határértéket meghaladóan melamin nevű műanyag és formaldehid oldódik ki belőlük. Az EU egyébként pontosan meghatározza, milyen anyagokat lehet a műanyagokhoz keverni, ám a bambusz nincsen ezek között, így ezeket a termékeket teljesen illegálisan forgalmazzák.

Három hónap a türelmi idő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a kereskedők figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében minél előbb vonják ki bambusz és műanyag keverékéből készült áruféleségeket a forgalomból! Erre a következő negyedév végéig van idő. Innentől az ilyen cikkek forgalmazása tilos Magyarországon és az egész EU-ban! A tilalom betartását a hatóság kiemelten fogja ellenőrizni és aki azt megszegi eljárásra számíthat!


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!