Élelmiszerekkel érintkezve egészségre káros anyagok képződhetnek, így az Európai Unió egészében ki kell vonni őket a forgalomból!


Bambusz és műanyag? Tilos!

Az elmúlt években több olyan élelmiszerrel érintkező tárgy (merőkanál, evőeszköz, tányér, hordozható pohár) tűnt fel a boltok polcain, amelyek műanyag és valamilyen más „természetes anyag", általában bambusz keverékéből készülnek. Az elmúlt időszakban megszaporodtak az ilyen termékekkel kapcsolatos hatósági riasztások, miután kiderült, hogy az egészségügyi határértéket meghaladóan melamin nevű műanyag és formaldehid oldódik ki belőlük. Az EU egyébként pontosan meghatározza, milyen anyagokat lehet a műanyagokhoz keverni, ám a bambusz nincsen ezek között, így ezeket a termékeket teljesen illegálisan forgalmazzák.

Három hónap a türelmi idő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a kereskedők figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében minél előbb vonják ki bambusz és műanyag keverékéből készült áruféleségeket a forgalomból! Erre a következő negyedév végéig van idő. Innentől az ilyen cikkek forgalmazása tilos Magyarországon és az egész EU-ban! A tilalom betartását a hatóság kiemelten fogja ellenőrizni és aki azt megszegi eljárásra számíthat!


Friss

Fotó:123RF

Ennyiért lehet megvenni egy 50 milliós önkormányzati lakást, ha átmegy a törvény

Megvehetik a bérlők az önkormányzati lakásukat, méghozzá jelentős kedvezménnyel. Ezt tartalmazza egy friss törvényjavaslat. Mutatunk egy konkrét számítást.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!