Ha unod a banánt
Fotó: Shutterstock

10 alig ismert, de itthon is beszerezhető egzotikus gyümölcs

Több olyan egzotikus gyümölcs létezik, amelyek bár nagyon népszerűek a világ számos országában, hazánkban kevésbé ismertek. Sorolunk ezek közül tízet, melyekkel ritkábban találkozhatunk a magyarországi üzletekben, pedig itthon is beszerezhetők.


Tíz különleges, népszerű, de hazánkban kevésbé elterjedt gyümölcs

Számos olyan egzotikus gyümölcs létezik, amelyek bár világszerte nagyon népszerűek, hazánkban kevésbé ismertek, és csak ritkán találkozhatunk velük. Pedig ezek is ízletesek és egészségesek. Igaz, olyan is akad a felsorolásban, amelyet tömegközlekedési eszközökről tiltottak ki, annyira büdös. Viszont ennek ellenére is közkedvelt. De mutatjuk a 24 tízes listáját ezekről az akár Magyarországon is beszerezhető egzotikus gyümölcsökről:

  • Sapodilla: Kimondottan ízletes gyümölcs. Az íze leginkább fahéjas, barnacukros körtére elmlékeztet.
  • Mexikói egérdinnye (avagy mexikói datolyauborka). Kisebb dinnyére hasonlít a mintázata és a formája, azonban íze inkább lime-os, uborkás.
  • Tüskés uborka: Ha érett, a héja színe sárgás-narancsos. A húsa kocsonyás, az íze pedig szintén az uborkáéra emlékeztet.
  • Csokoládépuding-gyümölcs: Külsőre olyan, mint egy zöld paradicsom, de az íze kávés, mogyorós.
  • Csirimojó: Fahéjalmának vagy krémalmának is hívják. Kifejezetten finom, édes, kicsit savanykás.
  • Akiszilva: Halálosan mérgező is lehet, ha nem éretten fogyasztják. Ennek ellenére igen népszerű. A licsivel áll rokonságban.
  • Buddha keze: Édeskés, illata citromvirágos. Jellemzően a citromhéjhoz hasonlóan reszelve használják fel a héját. Egyébként az alatt nincs is gyümölcse.
  • Sárkányszem: Longán néven is ismert. A húsa kocsonyás, édes-savanykás ízű.
  • Marang: Erős, szúrós a héja. A gyümölcshúsa íze a szőlőére emlékeztet.
  • Durián: Ázsiai országok egyes tömegközlekedési eszközeiről ki van tiltva a bűze miatt. Ennek ellenére nagyon népszerű a Távol-Keleten.

Újra felfedezhetnénk néhány vadgyümölcsöt is

Napjainkban kevesebb szó esik a magyarországi vadgyümölcsökről is, pedig sok közülük rendkívül egészséges, tápláló és finom. Felsorolunk ötöt, amelyek több szempont miatt is nagyobb figyelmet érdemelnének.

Fosóka szilva: Manapság inkább cseresznyeszilvaként, vagy mirabolánként emlegetik (Prunus cerasifera), azonban korábban fosóka, lotyóka, potyóka néven volt ismert. Felhasználják például aszalványnak vagy lekvárokhoz, de pálinkát is főznek belőle. Az ízletes, édeskés-savanykás gyümölcsöt adó tövises bokorfa jellemzően március végén zöldesfehéren virágzik. Gömbölyű termése sárga vagy piros. Az átlagosnál szárazabb viszonyokat is elviseli a növény.

Kutyacseresznye: A zselnicemeggy (Padus avium) termése is ehető és finom. Igaz, jobb főzve kísérletezni vele, hiszen a magjának belseje mérgező kéksavat tartalmaz. Azonban, ha nem törik össze a mag, nincs miért aggódni. Viszont a levele főzve, forrázva is mérgező. Májusban virágzik, július-augusztusban érik. Általában más gyümölcsökkel keverve használják fel. Pektintartalma magas, ezért jól zselésít. Használják például lekvár, szörp, zselé, vagy aszalt gyümölcslapok készítéséhez.

Faeper: A fehér eper (Morus alba) és a fekete eper (Morus nigra) is előfordul hazánkban. Számos ételhez felhasználják, például rétesekhez, felfújtakhoz és gyümölcslevesekhez, de pálinka is készül a terméséből. Régen a selyemhernyó tenyésztéshez tápláléknövényként is alkalmazták. Áprilistól júniusig virágzik az akár tíz méteres magasságot is elérő fa. Termése édes, levele vércukorszint-csökkentő, izomerő-fokozó hatású. Teáját megfázásra, köhögésre is alkalmazzák.

Vackor: A vadkörte (Pyrus pyraster) gyakori hagyásfa, vagyis fakitermelésben meghagyott hasznos gyümölcsöt termő fa. Azonban készítenek belőle mérő- és rajzeszközöket, illetve parkettát is. Gyümölcséből finom aszalvány készíthető, valamint kiváló szörpként, gyümölcsléként és pálinkaként is. Szárított levelei fertőtlenítő hatásúak, így gyógyteák alkotója is lehet. A vadkörte viszonylag gyorsan nő, és kedveli a napfényt.

Vadóka: A vad alma (Malus sylvestris) pár centis termései kemények, kicsit fanyarok. Például gyümölcssajt, ecet, bor és húsokhoz mártás készíthető belőle, de a narancsos vagy almás lekvárokat is feldobja. Ágai sokszor tövisesek, ezért nem egyszerű a szedése, viszont ízletes, tápanyagokban gazdag gyümölcs.

Ne hagyd ki!