A csirimojót a járvány alatt kapta fel az európai piac
Fotó: Shutterstock

Új gyümölcs hódít Európában

Egyre keresettebb Európában a csirimojó gyümölcs. A kontinensen csak Spanyolországban termelt gyümölcsnek igen magas a vitamintartalma, valamint állítólag az íze is kellemes.


Szokjunk hozzá a nevéhez: csirimojó

Éves szinten közel 50 ezer tonna csirimojó gyümölcsöt termelnek a gazdák a Spanyolországhoz tartozó Granada és Malaga trópusi partvidékén. Ezzel a mennyiséggel az ibériai ország a világ legnagyobb termelője. Azonban hiába van jelen a gyümölcs évtizedek óta ezen a területen, eddig a gazdák inkább az avokádó és a mangó termesztésére fókuszáltak a kedvező jövedelmezőségük miatt. Azonban most változni látszik a trend – írja a FreshPlaza.com.

„A mangó és az avokádó a kimerültség jeleit mutatja. A termőhelyeik mérete és a gyümölcsök mennyisége exponenciálisan nőtt az elmúlt 8-10 évben. A Hass avokádóval például Marokkó kétszámjegyű növekedést könyvel el minden évben. Kolumbia 250 ezer tonnát, a Dominikai Köztársaság pedig 700 ezer tonnát dob a piacra éves szinten, valamint a legtöbb afrikai ország is érintett termelésben”

- nyilatkozta José Antonio Vallejo, az csirimojót is termelő Agro Jete cég menedzsere. A szakember szerint az avokádó és mangó terén a világban már túl nagy a verseny. A csirimojó azonban még mindig rendkívül egzotikus és exkluzív gyümölcsnek számít.

A szakértő emellett arról is említést tett, hogy a világjárványban a gyümölcs kereslete ráadásul kivételesen jó volt.

„Körülbelül 80 hektáron termesztünk csirimojót, ahol idén 1500 tonna termésre számítunk. Ebből 500 tonna a bio, illetve a Fino de Jete fajta. Ezeket Spanyolország és Európa több részénre is szállítunk szeptembertől egészen május közepéig”

– mondta a spanyol üzletember, aki egyben arról is beszámolt, hogy a helyi csirimojó európai eredetvédelem alatt is áll.

„Az eladásunk 75 százaléka a hazai piacra, 25 százaléka pedig exportra kerül. Csirimojót Dániába, Belgiumba, Németországba, Hollandiába, az Egyesült Királyságba, Franciaországba és Portugáliába is szállítunk, valamint Marokkóba, ahol prémium szupermarketekkel dolgozunk együtt. Ma délelőtt 8 raklap gyümölcsöt indítottunk útjára 3,30 eurós kilónkénti áron az afrikai orzságba”

– mondta a spanyol szakember.

Más új spanyol gyümölcs is piacot keres magának

Decemberben számoltunk be egy másik spanyol gyümölcsről is, amielyéppen Európa meghódítására készül: ez pedig az iberplum. A csirimojóval ellentétben ez a gyümölcs azonban nem természetes úton, hanem a szilva- és kajszibarackfajták házasításával jött létre. A spanyol Ibergen vállalat ugyanis 11 év fejlesztőmunka után több új kajszi-szilva hibridet is létrehozott a csonthéjas gyümölcsöket termő fák keresztezésével. A hibridekkel a cég új „termékszegmenst” szeretne nyitni a prémium kategóriás gyümölcsök piacán.

A gyümölcsök héjainak és húsainak a színei igen változatosak, a színskálán a sárgától a bordón át a liláig terjednek. A gyümölcsök közös jellemzője, hogy cukortartalmuk igen magas (20 Brix körüli), átmérőjük pedig 55-65 mm között változik. A csonthéjas hibridek szüretje fajtánként eltér, de legkorábban június közepén kezdődhet és legkésőbb szeptember közepéig tarthat.

A cégnek Spanyolországban két kertje van, ahol termelik az új gyümölcsöket. A vállalat azonban több országban is kísérleti telepítésekről állapodott meg, mivel az a céljuk, hogy az Ibergen hibridjei Európában egész évben elérhetőek legyenek.

Ne hagyd ki!