Ki szereti a kutyacseresznyét, a vackort vagy a vadókát?
Fotó: Shutterstock

Fosóka szilva és társai, 5 értékes, de mellőzött vadgyümölcs

A vadgyümölcsök gyakran tápláló finomságok, azonban az elmúlt évtizedekben úgy tűnik, kissé eltűntek a köztudatból. Pedig manapság is érdemes lehet ültetni néhány fajtájukat. Mutatunk ötöt, amelyeket különösen.


Újra felfedezhetnénk néhány vadgyümölcsöt

Manapság kevesebb szó esik a vadgyümölcsökről, pedig sok közülük rendkívül egészséges, tápláló és finom. Felsorolunk ötöt, amelyek több szempont miatt is nagyobb figyelmet érdemelnének Magyarországon.

Fosóka szilva: Manapság inkább cseresznyeszilvaként, vagy mirabolánként emlegetik (Prunus cerasifera), azonban korábban fosóka, lotyóka, potyóka néven volt ismert. Felhasználják például aszalványnak vagy lekvárokhoz, de pálinkát is főznek belőle. Az ízletes, édeskés-savanykás gyümölcsöt adó tövises bokorfa jellemzően március végén zöldesfehéren virágzik. Gömbölyű termése sárga vagy piros. Az Egy.hu megjegyzi, az átlagosnál szárazabb viszonyokat is elviseli a növény.

Kutyacseresznye: A zselnicemeggy (Padus avium) termése is ehető és finom. Igaz, jobb főzve kísérletezni vele, hiszen a magjának belseje mérgező kéksavat tartalmaz. Azonban, ha nem törik össze a mag, nincs miért aggódni. Viszont a levele főzve, forrázva is mérgező. Májusban virágzik, július-augusztusban érik. Általában más gyümölcsökkel keverve használják fel. Pektintartalma magas, ezért jól zselésít. Használják például lekvár, szörp, zselé, vagy aszalt gyümölcslapok készítéséhez.

Faeper: A fehér eper (Morus alba) és a fekete eper (Morus nigra) is előfordul hazánkban. Számos ételhez felhasználják, például rétesekhez, felfújtakhoz és gyümölcslevesekhez, de pálinka is készül a terméséből. Régen a selyemhernyó tenyésztéshez tápláléknövényként is alkalmazták. Áprilistól júniusig virágzik az akár tíz méteres magasságot is elérő fa. Termése édes, levele vércukorszint-csökkentő, izomerő-fokozó hatású. Teáját megfázásra, köhögésre is alkalmazzák.

Vackor: A vadkörte (Pyrus pyraster) gyakori hagyásfa, vagyis fakitermelésben meghagyott hasznos gyümölcsöt termő fa. Azonban készítenek belőle mérő- és rajzeszközöket, illetve parkettát is. Gyümölcséből finom aszalvány készíthető, valamint kiváló szörpként, gyümölcsléként és pálinkaként is. Szárított levelei fertőtlenítő hatásúak, így gyógyteák alkotója is lehet. A vadkörte viszonylag gyorsan nő, és kedveli a napfényt.

Vadóka: A vad alma (Malus sylvestris) pár centis termései kemények, kicsit fanyarok. Például gyümölcssajt, ecet, bor és húsokhoz mártás készíthető belőle, de a narancsos vagy almás lekvárokat is feldobja. Ágai sokszor tövisesek, ezért nem egyszerű a szedése, viszont ízletes, tápanyagokban gazdag gyümölcs.


Ne hagyd ki!