Nem sok vadhúst fogyasztanak Magyarországon, pedig lenne dögivel
Fotó: Shutterstock

Íme egy igazán egészséges étel, mégsem eszünk belőle eleget

Óriási mennyiségű vadhústermék készül Magyarországon a helyi vadakból, azonban magyar fogyasztók csak ritkán találkozhatnak ezekkel. Pedig a különleges ízviláguk és az egészségre gyakorolt kedvező hatásuk miatt is lenne helyük a háztartások konyhájában.


11 ezer tonna lőtt hazai vad végezte feldolgozóban egy év alatt

Az öt legfontosabb hazai nagyvadból (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó és muflon) nagyjából 11 ezer tonna lőtt vad került feldolgozókhoz 2021-ben Magyarországon. Ők mintegy 3800 tonna vadhústerméket állítottak elő.

Jelenleg 46 vállalkozás végezhet vadhúsfeldolgozást hazánkban, akik jellemzően nemcsak lőtt, hanem tenyésztett vadakkal is foglalkoznak. A kínálatuk legnagyobb hányadát a fagyasztott áruk adják, de készítenek például pástétomokat, kolbászokat vagy füstölt árut is. Előhűtött, általában vákuumcsomagolt termékekre jellemzően a főszezonban, szeptembertől decemberig van kereslet.

Keresett termék a vadhús Európában, ezért a magyar készítmények 90 százalékát (nagyjából 3500 tonnát) a külpiacokon értékesítik. Ennek a mennyiségnek körülbelül a felét Németországban, de jelentős felvevőpiac Olaszország is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadványa.

Alacsony szinten a hazai fogyasztás

A Magyarországon maradó vadhús nagyjából 40 százaléka kerül hazai kiskereskedelmi forgalomba. 60 százalékát a HORECA szektor (hotelek, éttermek, kávézók - a szerk.) vásárolja fel. Pedig a vadhúsnak lenne helye a magyar konyhákban, hiszen különleges ízélményt nyújthat a fogyasztóknak. Emellett a fogyasztásának kedvező élettani hatásai is lehetnek, mivel alacsony az energiatartalma, valamint kedvezőbb fehérje-, zsír- és mikroelem-tartalommal rendelkezik, mint a tenyésztett háziállatok húsa.

A vadhús tehát prémium terméknek számít, még annak ellenére is, hogy Magyarország vadászati nagyhatalomnak számít. Sajnos a húsfogyasztás tekintetében még mindig sereghajtók vagyunk európai viszonylatban, bár pozitív elmozdulás egyértelműen észrevehető. Jelenleg mindössze 30-40 dkg mennyiség fogy évente fejenként. Magyarországon elsősorban a nagyvadak húsa iránt jelentős a kereslet, közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Ezek közül is a vaddisznó fogy legjobban, talán ez a legkedveltebb pörkölt alapanyag is

- idézi Giczi Gergelyt, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettesét az Agrárszektor.

A trendek is kedvezhetnek a vadhúsnak

Hozzátette, az egészségtudatos életmód, valamint a különböző ételintoleranciák a korábbiaktól gyakoribbá válása miatt is előtérbe került a vegyszermentes, számottevő tápértékkel bíró élelmiszerek fogyasztása. Márpedig a vadhús egy ilyen alapanyag, hiszen az állat természetes környezetben növekszik, ennek megfelelően táplálkozik, és ez a húsa minőségére is nagyon jó hatással van.

Ráadásul ma már kikeveredtünk abból a kissé unalmas szemléletből, hogy a húst csak pörköltként vagy sültként lehet elkészíteni. Ezt nagyban elősegítette, hogy számtalan gasztronómiai csatorna érhető el online és a televízióban is, rengetegen blogolnak, amelyek igen népszerűek is, így az emberek bátrabban kezdtek el kísérletezni az ízekkel. A vadhúsok is jobban előtérbe kerültek, a grillkultúra térhódítása pedig újabb lökést adott. Nem beszélve arról, hogy a fogyasztói igények kielégítésére ma már számos kényelmi termék elérhető, így akár előre kockázott és csíkozott húsok, hússzeletek, hamburger vagy grillkolbász formájában is hozzájuthatunk a vadhoz

- mondta a szakember.

Ne hagyd ki!