Kutatások bizonyították, hogy az elfogyasztott élelmiszerek a bőr egészségére is hatással vannak. Például egyes ételek segíthetnek elkerülni a száraz bőrfelszín kialakulását. Sőt, akár hatékonyabbak is lehetnek, mint a néha igen drága krémek. Sorolunk nyolc ilyen élelmiszert.
Élelmiszerek a száraz bőr ellen
Szeles, hűvös időben gyakori probléma, hogy szárazzá válik a bőr. Sok kozmetikum próbál megoldást kínálni a problémára, azonban kedvező eredmény érhető el belső hidratációval is, amihez a folyadékok mellett megfelelő táplálékok bevitele is hozzájárulhat. Mutatjuk a Herbal Dynamics Beauty összeállítását azokról az élelmiszerekről, melyek fogyasztásával elkerülhető lehet a száraz bőr, így a gyakran drága kenceficék használata.
Avokádó: Bővelkedik többszörösen, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavakban, melyek támogatják a bőrt, hogy hidratált, feszes és sima legyen. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek a bőrfelület rugalmasságához és hidratáltságához járulnak hozzá.
Lenmag: Szintén gazdag egészséges zsírokban. Megtalálhatók benne Omega-3 zsírsavak is, amelyek a nedvességet bent tartják a bőrrétegekben, illetve védelmet nyújtanak az azt irritáló anyagoktól.
Dió: Egy tápanyagbomba, ami igen jó hatást fejthet ki a vízhiányos, száraz arcbőrre. Találhatók benne Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok is. Emellett olyan fehérjékben is bővelkedik, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges bőrsejtek képződéséhez. A magnézium- és arganintartalma miatt pedig csökkentheti az esetleges gyulladásokat is.
Kókuszzsír: Fogyasztásával egészséges zsírsavhoz juthat a szervezet, amelyek belülről vehetik fel a harcot a száraz bőrrel.
Tojás: Magas fehérjetartalma mellett gazdag szeléniumban, foszforban, B12-vitaminban és antioxidánsokban. Emellett tartalmaz kolint, ami egy vízben oldódó B-vitamin. Ez segítheti a sejtmembránok épülését, így járul hozzá a bőr feszességéhez.
Homoktövis: A növény bogyós termése bővelkedik bőrápoló hatóanyagokban. Például tartalmaz kalciumot, C-vitamint, magnéziumot, vasat, biotint, foszfort és káliumot. Gazdag Omega-3, Omega-6, Omega-7, valamint Omega-9 zsírsavakban is. Segítheti az emésztést, valamint ismert gyulladáscsökkentő hatásáról is. Erősítheti az immunrendszert, hozzájárulhat az egészséges szívműködéshez, illetve a bőr regenerációjához.
Édesburgonya: Nagy az antioxidáns-tartalma, valamint gazdag például béta-karotinban. Ez utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul, így segítheti a kollagéntermelést, a szövetkárosodás megfékezését, valamint fenntartja a bőr nedvességtartalmát.
Uborka: A legnagyobb része víz, de elektrolitokat, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat (például C-vitamin) is tartalmaz. Továbbá olyan antioxidánsban is gazdag, amelyek segíthetnek felvenni a harcot az olyan bőrre káros szabad gyökökkel, amelyek akár ráncok és pigmentfoltok megjelenését is okozhatják – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Támogatja a szervezet egészségét a kocsonya is
A kocsonyás élelmiszerek számos nép hagyományos konyhájának a részei, és Magyarországon is igen elterjedtek. Leginkább a téli szezonra jellemző, fehérjékben, aminosavakban igen gazdag, alacsony kalóriatartalmú, egészséges táplálékok. A magas kollagéntartalmuk miatt kedveznek az ízületeknek is.
Akik az ételből csak a húst fogyasztják, a porcokat, az ínakat, a kocsonyát nem, olyan könnyen felszívódó, értékes aminosavaktól fosztják meg a szervezetüket, amelyek fontosan a porcok, a kötőszövetek, a bőr és a csontok épülésében.
A kozmetikai ipar is használja az ételben fellehető kollagént a bőrregeneráló tulajdonságai miatt. Emellett a fehérje segítheti a haj és köröm növekedését, a porcok és kötőszövetek regenerálódását, valamint rugalmasabbá teheti a bőrt.
A kocsonyában jelenlévő lizin és arginin aminosavaknak pedig az izomépítésben és az immunerősítésben lehet szerepük. Ahhoz, hogy az élelmiszerből ezek a savak megfelelő mértékben tudjanak hasznosulni, fontos a C-vitamin, ezért ajánlott az ételt citromlével, esetleg petrezselyemlevéllel fogyasztani.