Gátolhatja egyes rákbetegségek kialakulásának a kockázatát is
Fotó: Shutterstock

Egyre népszerűbb az egészséges és tápláló bagolyborsó

Számos kedvező egészségügyi hatása lehet a csicseriborsó – avagy népies nevén a bagolyborsó – fogyasztásának. Például gátolhatja rákos betegségek kialakulását, illetve különösebben nem emeli meg a vércukrot sem.


Igen egészséges a csicseriborsó

A csicseriborsót - avagy népiesen bagolyborsót - számos módon fogyasztják Magyarországon is. De talán a legismertebb abból készülő étel a humusz. A bagolyborsó nagy előnye, hogy a fogyasztása kisebb mennyiségben is telítettség, jóllakottság érzését keltheti, így akár fogyási célok eléréséhez is alkalmas lehet.

További előnye, hogy a szénhidráttartalmának elhúzódik a feldolgozása a szervezetben, emiatt csak mérsékelten jelentkezik az étkezés után a vércukorszint-emelkedés. Ráadásul a rendszeres fogyasztása a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.

Táplálja a bélrendszerben található hasznos baktériumokat is, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Viszont megakadályozza, hogy a kártékony baktériumok kiszabaduljanak a bélrendszerből azáltal, hogy csökkenti a bélszövet átjárhatóságát. Továbbá szabályozza a bélfal sejtjeinek növekedését, és segít megszabadulni a beteg és elhalt sejtektől, így csökkentve a bélrák kialakulásának kockázatát. Kolin és magnéziumtartalma révén pedig támogatja a mentális egészség megőrzését.

Emellett az antioxidáns-tartalma miatt olyan rákfélék, mint a tüdő-, nyelőcső-, gége-, vastagbél-, méhnyak- és prosztatarák elleni prevencióból is kiveszi a részét – írja a Magyar Mezőgazdaság. Mindezek miatt nem lenne meglepő, ha a jövőben egyre népszerűbb étellé vállna Magyarországon is.

Irtjuk a fehér libatopot, pedig egészséges zöldség

Egyébként olyan vadon (is) termő növények is akadnak hazánkban, melyekre annak ellenére összpontosul kevés figyelem, hogy a fogyasztásuk kedvező hatással lehet az egészségre. Például a fehér libatopot Magyarországon jellemzően gazként irtják, azonban például Kanadában termesztett haszonnövény. A levelei hasonlítanak a liba lábára, ezért libatalpnak is nevezik. A méhek bőségesen hordják róla a virágport, így gyakran a virágmézek egyik összetevője.

Egyre több táplálékkiegészítőt, vitaminkészítményt kell szednie az embereknek az egészségük valamilyen fokú megőrzésére, mert nem ismerik azokat a növényeket és felhasználhatóságukat, amik a lábaik előtt hevernek egy-egy sétájuk alkalmával, vagy akár a kertjükben is felütik a fejüket, netán elszaporodnak

- célzott például a fehér libatopra Medveczki Zoltán erdész szakirányító és gomba szakellenőr néhány napja.

Hozzátette, a libatop a nem művelt területeken és a kertekben való tömeges előfordulása, valamint a magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt vadon termő zöldségnövénynek számít. Saláták, levesek és ivólevek készítésére is alkalmas, jellemzően mégsem hasznosítják. Pedig a fogyasztása segíthet idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese és hólyagbántalmak, valamint hasmenés ellen is. A teája pedig erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású.

Ne hagyd ki!