humusz tányéron kék konyharuhával
Fotó: Unsplash

Szereted a humuszt? Ennek nem fogsz örülni

Húsevők is szeretik a legvegánabb ételt, a humuszt, amelynek fő alapanyagából, a csicseriborsóból 20 százalékkal kevesebb kerül idén a globális piacra. A fehérjedús hüvelyes a kedvezőtlen időjárás és az Európában zajló háború miatt is drágul.


A nálunk bagolyborsónak is nevezett hüvelyes régóta alapélelem Indiában és a Közel-Keleten, de egyre népszerűbb a világ más tájain, köztük Európában is. A vegánok szeretik, mert jó fehérjeforrás egy húsmentes étrendben, a húsevők pedig eszik, mert finom.

Mostoha időjárás

Az Egyesült Államok a világ negyedik legnagyobb csicseriborsó-exportőre, de az amerikai gazdák idén kevesebbet vetettek részben az időjárás miatt, részben pedig jövedelmezőbbnek gondolt növények – búza, kukorica - mellett döntöttek. Törökország exporttilalmat vezetett be, Mexikóban és Ausztráliában az időjárás betett a termésnek.

Közben nagy felvásárlók a dél-ázsiai és a mediterrán térségből megpróbálják megszerezni az amerikai készleteket, miután kevés a csicseriborsó a globális piacon. A háborúban álló Oroszország és Ukrajna is termesztette a növényt.

Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a kereslet megugrott

– mondta a Reutersnek egy portlandi gabona- és hüvelyestermény-kereskedő cég, a Columbia Grain International vezetője. Erős igény mutatkozott Kínából, később Pakisztánból és Bangladesből is az amerikai termény iránt.

Megint a háború

Ukrajna idén nem tudta elvetni csicseriborsóból (sem) a szokásos mennyiséget, emiatt várhatóan 50 ezer tonnányi fog hiányozni a piacról, főként az európairól.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók pedig az orosz mezőgazdasági termékek importálását nehezítették meg, sok vevő nem akar kockáztatni fizetési bonyodalmakat.

A globális bagolyborsó-ellátás 25 százalékát békeidőben Oroszország biztosítja,

minimum 200-250 ezer tonnával.

A szállítási gondok ugyancsak hozzájárultak a hiányhoz és emelték az árat, különösen az Egyesült Államokban. Ott tavalyhoz képest 12 százalékkal nőtt a boltokban a csicseriborsó ára.

Ne hagyd ki!